9 Eylül 2008 Salı

saç hastalıklarına dikkat edin

Vücudumuzun sağlığına nasıl dikkat ediyorsak dış görünüşün en önemli unsurlarından saçlarımızın sağlığına da aynı özeni göstermeliyiz. vücudumuz hastalanıyor da saçlarımız hastalanmıyor mu? tabi ki saçlarımız da canlı ve onların da hastalanması söz konusu.

saçlı deride kaşıntı, kepeklenme, yara, saç dökülmesi ve seyrekleşmeden şikayet ediyorsanız sizin de saçlarınız hasta olabilir. kaşıntı aslında başlıca saç sorunudur. kaşıntıya neden olan bazı faktörler; bitlenme, saç egzamaları ve diabetes mellitus yani şeker hastalığıdır. kepeklenmeye sebep olan hastalıklarsa saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır.

tedavi gerektirmeden önce bu hastalıklardan korunmak gerekir. en iyi korunma yolu temizlik ve hijyen kurallarına uymaktır. hijyen kurallarına uymanız bu hastalıkları geçirme ihtimalinizi düşürecektir.

yine saç dökülmesi ve seyrekleşmesi de günümüzde önemli bir saç sağlığı sorunudur. saç dökülmesine neden olan en yaygın hastalıklar şunlardır:

* ateşli hastalıklar
* demir, protein ya da çinko eksikliği
* tiroid hastalıkları (tiroid bezinin az veya çok çalışması durumlarında)
* gebelik
* şeker hastalıkları
* karaciğer ve böbrek hastalıkları
* anemi
* zayıflama için aşırı diyet yapma
* kanser hastalıklarının seyrinde bazı ilaçlar ve kimyasal madde kullanımı
* merkezi sinir sistem hastalıkları ve stres

bunların dışında bir de kadınlarda görülen, erkeklerdeki olağan kelliğe benzer androgenetik alopesi mevcuttur. bu duruma en çok over kistleri, hormonal bozukluklar ve andrenal tümörler neden olur. bu yüzden androgenetik tip alopesi çok iyi araştırılmalı ve tetkikleri yapılmalıdır.

bölgesel saç dökülmesi de önemli bir saç sağlığı sorunudur. en sık rastlanan bölgesel saç dökülmesine örnek olarak mantar hastalıkları, saçkıran, bazı kozmetiklerin fazla kullanılması ve sürekli bir bölgeden saç koparılması gösterilebilir.

saçkıran 1-2 cm çapında yuvarlak bir alanda ani saç dökülmesidir. bu tür saç dökülmesi bir bölgede olabildiği gibi birkaç değişik yerde, örneğin sakal, saç, kaş ve kirpiklerde de olabilir. saçkıranların asıl sebebi strestir. fakat bazı otoimmun ve cilt hastalarında da görülebilir. mantar hastalığıysa özellikle buluğ çağından evvelki çocuklarda ortaya çıkar. burada kırık saçlar içeren kepekli alanlar, kıl diplerinde kepek ve mantar birikimi üzerine iltihap bulunan ve kılların kolay çekildiği inflamatuar nodüler biçimde karşımıza çıkar. bu hastaların dışında bir de saçlı deride kıl, folliküllerinde tahribat yaparak dönüşümü olmayan saç dökülmesi oluştururlar. bunlar en çok doğumsal olurlar fakat enfeksiyon, fiziksel, tümöral ve diğer nedenlere de bağlı olabilirler.

Hiç yorum yok: