2 Haziran 2009 Salı

Pelat - Sebore ve Diğer Saç Hastalıkları

Değişme sebebiyle normal olarak günde 20 - 30 tel saçın dökülmesi ve yerine yenilerinin gelmesi dışında, bazen dökülen saçların yerine yenileri gelmez. Mantarlar sınıfından olan birtakım mikropların yaptıkları deri hastalıkları sebebiyle, saçlı deri ve saçların kökü mikroplar tarafından tahrip edilir. Onun için, bir daha saç çıkmaz. Kel hastalığı bunlardandır.

PELAT

Saç döken ``pelat`` hastalığı, bir deri hastalığıdır. Saçlar yer yer plakalar halinde dökülür. Derinin o bölgesi çıplak kalır. Bu mikroplu bir hastalık değild ir. Kişinin sinir ve ruh sarsılmasıyla (stres) ilgilidir. Bazen büyük bir sıkıntıdan olur. Uygun bir tedaviyle saç yeniden çıkar. Bu şekilde saç dökülmesine halk dilinde ``saç kıran`` denir. Kişi, stresten uzaklaşıp huzura kavuşunca saç yeniden çıkar. Uzayıp yayıldığı durumda doktora başvurulmalıdır.

SEBORE

Derideki yağ bezlerinin çalışma bozukluğu nedeniyle meydana gelen kepek, yani ``sebore`` hastalığı da bir deri hastalığıdır. Mikroplardan ileri geldiği söylenmişse de ispat edilmemiştir. Bünyeyle, kalıtımla ilgilidir. En çok erkeklerde görülür. Bu hastalık sırasında saçın derisi pul pul kabarır.

Saç dökülmesinin sebepleri ve hastalıkları çeşitlidir ve kişilere göre değişir. Önlemlerin zamanında alınması için mutlaka doktora başvurulması gereklidir.

Diğer Genetik Hastalıklar ve Saç
Diğer konularda belirtildiği gibi saç dökülmesinin genetik nedenlerini, genetik yatkınlık zemininde başka nedenlerin eklenmesiyle oluşan bir durum mu yoksa tamamen genetik dışı başka nedenlerle mi geliştiği konusu son derece önemlidir. Zira tamamen genetik nedenli bir saç dökülmesinin tedavisi farklı olacak, salgı sistemine bağlı bir nedenle oluşan saç dökülmesi tedavisi farklı olacaktır. Anemiye veya salgı sistemine bağlı bir hastalığa veya ağır geçirilmiş ateşli hastalığa bağlı saç dökülmesinin tedavi yaklaşımı ayrı ayrı olacaktır.
Androgenetik Alopesi (erkeksi saç dökülmesi) cinsiyetten etkilenen Otosomal dominant bir durumdur. Erkekler hastalık genini sadece tek ebeveynlerinden de alsalar hastalığı gösterirler, ancak kadınlar androjen hormonları erkeklerden daha az olduğundan heterozigot durumunda hastalığı göstermezler. Kadınlar ancak homozigot olurlarsa (her iki ebeveynden de geni alırlarsa) hastalığı gösterirler.

Hiç yorum yok: