7 Haziran 2009 Pazar

Kanserojen Saç Boyaları

12 Haziran 2001 yılında Avrupa Birliği Bilimsel Komitesi, bazı saç boyalarının sağlık açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği konusunun incelenmsine karar vermiştir. Komitenin bir sonraki 17 Aralık 2002 tarihindeki kararı, bazı saç boyalarının uzun dönemli devamlı kullanımlarda kansere neden olabileceği şeklinde olmuştur. Bunun üzerine bir güvenlik stratejisi geliştirilmiş ve piyasada bulunan tüm saç boyalarının 76/768/EEC Avrupa Birliği Kozmetik Direktifi''ne uygun hale getirilmesine karar verilmiştir.

Bunu ispatlamak için sektördeki tüm fi rmalar ürünlerinin güvenlik dosyalarını komisyona iletmişlerdir. O tarihten bugüne kadar 115 adet boya maddesi hakkında endüstriden güvenlik dosyası komisyona gönderilmiştir. Bu 22 boya maddesi hakkında herhangi bir firma tarafından yapılmış bir güvenlik bildirimi bulunmamıştır ve bundan dolayı, bu maddelerin kullanımına son verilmiştir. Yani bu 22 madde endüstride zaten artık kullanılmayan boya maddeleridir ki hiç bir firma onlar hakkında güvenlik bildiriminde bile bulunmamıştır. Komitenin bu kararı zaten hakkında bildirimde bulunulmayan hammaddelere ait olduğundan, sektördeki hiçbir firmayı etkilememektedir ve rekabete aykırı bir durum yaratmamaktadır.

Tüm Avrupa''da kalıcı boyaların toplam boya pazarındaki payı yüzde 80''dir. Kadınların yüzde 60''ı, erkeklerin yüzde 10''u saçlarını ortalama yılda 6-8 defa boyamaktadırlar. Boya pazarı yaklaşık 2,6 milyar Avro değerindedir. Bu da toplam kozmetik endüstrisinin yüzde 8''ine tekabül etmektedir. Bu büyük ve gelişmeye açık pazar sürekli mercek altındadır. Avrupa Komisyonu''nun ve endüstrinin bu konudaki bilimsel çalışmaları azımsanamayacak ölçüdedir. Saç boyaları güvenlikleri bakımından üzerinde en detaylı çalışılan konudur ve bu nedenle bunlar belki de kozmetik piyasasındaki en güvenli ürünlerdir.

Zaten Türkiye ''de Kozmetik Mevzuatı da Avrupa Birliği ile uyumludur. Bir kozmetik ürünün Türkiye''ye girebilmesi için 76/768/EEC Avrupa Birliği Kozmetik Direktifi''ne uygun ve diğer ülkelerde de serbestçe satılabilen bir ürün olması gerekmektedir. Alman Schwarzkopf & Henkel''den ithal etmekte olduğumuz Igora Royal kalıcı saç boyaları bu 22 maddeyi zaten hiç içermemektedir ve tamamıyle güvenlidir.

Hiç yorum yok: