19 Ekim 2011 Çarşamba

Bitkisel Bakımla Kepeklerinizden Kurtulabilirsiniz

2 tatlı kaşığı saf sirkeyi 6 tatlı kaşığı suyla karıştırın ve yatmadan önce kafa derisine tatbik edin. Kafanızın etrafını havlu ile sarın. Ertesi sabah başınızı yıkayın. Şampuanladıktan sonra sirkeyle durulayın. 3 ay boyunca haftada bir bu tedaviyi uygulayın.
1 tatlı kaşığı limon suyunu 2 tatlı kaşığı sirke ile karıştırın ve kafa derinize masaj yapın. Saçınızı yumurta şampuanı ile yıkayın.

(Yumurta şampuanı: 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı yumuşak formüllü kokusuz şampuan ya da kastilya sabunu ve 1/2 fincan suyu blendırda karıştırarak, homojen hale getirin. Şampuanı hemen kullanıp, durulanın (Buzdolabında bekletip, ertesi gün de kullanabilirsiniz).

1 tatlı kaşığı badem yağını, 1 tatlı kaşığı saf kükürt tozu, 2 tatlı kaşığı tuvalet ispirtosu ve 4 tatlı kaşığı su ile karıştırın ve kafa derinizi bu karışımla ovalayın.
2 fincan suya 4-5 yemek kaşığı kekik katarak 10 dk kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek kafa derinize masaj yapın. Yarım saat bekledikten sonra durulanın.

2 aspirini herhangi bir kepek şampuanına atarak, çözülmesini sağlayın ve yıkanın.
Kafa derinize badem yağı ile masaj yapın. Bir havlu alarak sıcak suya daldırın ve saçınızın etrafına sarın. Bunu 3-4 defa havlu soğuyana dek tekrarlayın.

Amla, reetha ve shikakai’den 100 g alarak karıştırın ve 2 lt suda sıvı hale gelene kadar kaynatın. Bu şampuanı bir ay boyunca kullanın. Kepeğiniz yok olacak ve saç telleriniz kalınlaşacaktır.
Çemenotu tohumlarını öğüterek bir gece suda bekletin. Kafa derinize bu suyla masaj yaparak 15-20 dk bekletin. Ardından yumuşak formüllü bir şampuanla yıkayın.

Saçınızı ılık elma sirkesi ile yıkayın ve kafanızı bir havlu ya da şeffaf bone ile sararak 30-40 dk bekleyin. Suyla durulayın. Kepekleriniz gidene kadar haftada iki kez bu işlemi tekrarlayın.
100 g hamamelisi, 1 yemek kaşığı taze limon suyu ve 200 ml su ile karıştırın. Saçını şampuanladıktan sonra kafa derinize pamuk yardımıyla bu karışımı sürün. Bu işlemi kepek tedavi edilene kadar birkaç kere tekrarlayın.

Selenyum sülfid ya da salisilik asit içeren bir şampuan kullanın.
Haftada bir Zest sabunu kullanın. Yağlı saçlar için işe yarayabilir. Yalnız saçı kuruttuğu için saç kremi kullanın ya da kafa derinizden uzak tutun.

Sağlıklı Saçlar için Doğal ve Bitkisel Bakım

Sağlıklı Saçlar için Bakım
Saçta oluşacak kırıkları engellemek için, boyu henüz çene hizasındayken önlem almak gerekir.
Uzun saçlara özel bir hazır bakım kürü uygulanabilir.

Ya da her üç veya dört yıkamadan sonra, saçın uçlarına masaj yaparak yedirilecek bir kırık önleyici losyon da kullanabilirsiniz.

Yıkadıktan sonra , yalnızca saçın dip kısımlarına sprey sıkmalısınız.

Ama önemli olan bitkisel bakımdır.

Bunlardan bazı örnekler;

* Birer tutam biberiye, adaçayı, ıhlamur, kekik, mercanköşk bir kapta toplanır ve demlenir.

Bu günde birer bardak içilmek suretiyle tüketilir.

* Birer tutam ısırgan otu, papatya, biberiye bir kaba konur ve su ilave edilir.

İnce Telli Saçlarda Dolgun Etki

Aşağı yukarı kulak hizasındaki basamaklı kesimler saçlara hacim verir. Bol kat verilmiş saçlar ise olduğundan çok daha zayıf görünür. Eğer ince telli ya da seyrek saçlara sahipseniz saçınızın aynı uzunlukta olduğu modelleri tercih etmelisiniz.

Köpük ya da spreyle güçlendirilmiş saçlar aynı zamanda dolgun bir görünüm de kazandırır.

Hamilelikte Saç Kestirilir mi

Gerek hamile iken, gerek sair zamanlarda hanımların saçını kesmelerine iki açıdan bakmak gerekir. Birincisi: Saç kadının süsü ve zinetidir. Bir yerde kadını erkekten ayıran en önemli bir özelliğidir. Bundan dolayı hiçbir meşru sebep yokken ve mazeret bulunmazken kadının saçını kesmesine müsaade edilmez.

Ancak bakımında ve kurutulmasında birtakım zorluklarla karşılaşırsa kısaltmasında bir mahzur olmamalıdır. Hamile ve lohusa olan bir hanım için bu gerekçe makul ve yerindedir. Demek ki, hamile bir hanım isterse saçını kısaltabiliyor. Bunun sünnette bir delilinin varlığına gelince; Kenzü’l-Ummal’da şu meâlde bir hadis-i şerif kaydedilmektedir:

“Ezvac-ı tâhirat, Peygamberimizin hanımları kulak yumuşağını geçmeyecek miktarda saçlarını kısaltırlardı.”1

Burada gözden uzak tutulmaması gereken önemli diğer bir nokta da, kadının saçını keserken erkeğe benzeme gibi bir niyetinin bulunmaması lâzımdır veya saçını erkek tıraşı gibi yapmamalıdır. Çünkü hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz, “Allah, kadınlardan erkeğe benzemeye özenenleri İlâhi rahmetten uzak kılsın” buyurmaktadır.

Saçları Toplamak Saça Ne Gibi Zarar Verir

SAÇLARI SÜREKLİ TOPLAMAK SAÇA NE GİBİ ZARARLAR VEREBİLİR?

Bayanlar saçlarını neden toplarlar biliyor musunuz…çünkü artık saçın yıkanma zamanı gelmiştir. Bu durum saça çok zarar verir. Özellikle sıkı tokalarla toplamak, saç teli hücrelerinin sıkışmasına yol açar ve saçlar kırılır.

Hanımlar saçlarını çok gergin bir şekilde topluyorsa belli bir zaman sonra alında ve şakaklarda saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyorlar. Saçları genelde toplamak yerine, açık bırakarak saç telleri hücreleri ve deri hücrelerinin hava almasını sağlamak gerekir.

SAÇ FIRÇASI TARAK VE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Herhangi bir saç fırçası veya tarağa baktığımız zaman kılların arasında ek yerleri olduğunu görürüz. Bu ek yerleri saç tellerinin zarar görmesine neden olur. Ayrıca bazı saç fırçalarının kıllarındaki veya tarakların dişlerindeki pürüzler uzun süreli kullanımla kaybolur. Ancak bu arada saça oldukça zarar verir. Bu nedenle tek parçadan imal edilmiş taraklar tercih edilmelidir.

Saç fırçası alırken kıllarını inceleyin. Kılların üzerinde hiçbir pürüz olmamasına dikkat edin. Tarakların dişleri de mümkün olduğunca geniş olm

Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilecekler

Saç ekimi operasyonundan 2 gün önce:

ALKOL · ASPİRİN · GRİP İLAÇLARI ALMAYINIZ!

Operasyon öncesinde saç ve saçlı deriyi etkileyecek losyonlar kullanmayınız.

KALP · TANSİYON · ŞEKER · MİDE RAHATSIZLIĞI GİBİ KRONİK HASTALIKLARINIZ ve düzenli kullandığınız ilaçlarınızın isimlerini saç ekim doktorunuza mutlaka bildiriniz.

Operasyon öncesi gece en az 8 saat uyuyunuz. Operasyon günü kliniğe gelmeden önce saçınızı yıkayınız. Kliniğe gelirken rahat giyinip çıkarabileceğiniz bir kıyafetle geliniz. Ense bölgenizdeki saçlarınızı kestirmeyiniz. Gelmeden önce mutlaka kahvaltı ediniz. Şapka getiriniz.