29 Ocak 2009 Perşembe

Saçın Yapısı


Bu yazımızda sizlerle saçın yapısı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Her saç telinin dış yüzeyi, üst üste binen ve bir bakıma balığın sırtındaki pullara benz eyen düz hücrelerle kaplıdır. Bunlara ‘kütikül'' adı verilir. Kütikül, keratinden oluşmuştur ve görevi saçları dış ortamdan gelebilecek zararlara karşı korumak ve aşırı nem kaybını önlemektir.

Cildimiz, saçlarında esnekliğini, parlaklığını ve sağlığını korumak için suya ihtiyacı vardır. Kütikül tabakasının altında, saç gövdesinin ikinci katmanı olan ‘korteks'' bulunur. Korteks içindeki başka şeylerle birlikte, saçlara rengini veren saç pigmenti içerir.

Saç Tarama Yöntemleri


Doğru fırçalama

Uyandığınızda parmaklarınız yardımıyla saçınızdaki karışıklıkları ve varsa düğümleri saçı zorlamadan açın. Öne eğilin ve saçınızın öne doğru dökülmesini sağlayın.

Kullandığınız fırçaların mutlaka tahtadan, doğal ve yumuşak bir fırça olmasına özen gösterin. Fırça yardımıyla saçı önce üstten, kökten uca doğru, fırçalayarak saçınızı havalandırın; sonra da iç taraftan fırçalayın. Daha sonra doğrularak aynı işlemi tekrarlayın. Fırçaladığınız tutamlardan elinizi geçirerek statik elektriği al ın. Beş kere ile başlayarak ve rahat bir rutine oturtuncaya kadar her hafta saçınızı taradığınız fırça darbesi adedini artırın.

Saçınız fırçalanma miktarı arttıkça yağlanmaya başlarsa fırçalama sayısını azaltın. Saçınızı sadece kuruyken fırçalayın. Saçın en zayıf olduğu zaman ıslak olduğu zamandır. Bu nedenle ıslakken fırçalamak saça zarar verebilir. Mümkünse saç kuruyken bile fırçalamadan önce tarayın.

Doğru tarama

Saçı küçük tutamlara ayırın. Geniş dişli tarak kullanarak ve saçı açmaya aşağıdan başlayarak tarayın. Saçı daima aşağıya doğru tarayın. Mutlaka tahta veya şimşir tarak kullanın. Plastik ve benzeri sentetik maddelerden yapılmış tarakları kullanmayın. Saçı asla çekiştirmeyin ve zorlamayın. Açmakta zorlandığınız tutamların üstünden elinizle tutarak saç kökünün çekilmemesine dikkat edin.

Doğru yıkama ve kurutma

Saçınızı ıslatıp şampuan sürmeden önce bir kat saç kremi sürün. Sonra normal şampuanlama işleminizi gerçekleştirin ve saçınıza karşı nazik davranın.

Şampuan seçiminde dikkatli olun: saçın doğal yağ ve özelliklerini zedelemeyecek yumuşaklıkta şampuanlar kullanın. Saç diplerinize şampuanla masaj yapmak kan dolaşımını artırır, saç diplerinin beslenmesine neden olur.

Hayatınızın gereği çevre faktörlerinden etkileniyorsanız şampuanlama sırasında saçınızın partiküllerden tamamen arınmış olmasına dikkat edin.

Mümkünse daima açık havada saçınızı kurutun. Bu mümkün değilse kurutma makinesinin saçınıza zarar vermemesi için fazla sıcak olmayan ayarla belli bir mesafe bırakarak saçınızı kurutun.

Saç Modelleri ve Saç Şekillendirme


Saç şeklimiz kişiliğimizi yansıtır ve kendimizi ifade biçimidir. Saçlarımız düzgün olmadığı zaman kendimize olan güve nimiz de çoğu zaman yerinde değildir. Saçlar sanırız dış görünüşümüzün en temel taşıdır :) .

Çoğu saç şekillendirme ürünleri sert kimyasallar içerir ve bunlar da saça zararlıdır. Saçınızı şekillendirmek için kullanacağınız ürünlerin içeriklerine dikkat edin. 1-2 günlük güzel bir görünüm için saçlarınıza zarar vermeyin. Unutmayın: size en çok yakışan saç doğal görünümünüzdür!

Saç Korkunuzu Yenin, Saç Bakımı, Saç Sağlığı


SAÇ KORKUNUZU YENİN


Saçınızda hangi modeli tercih ederseniz edin, saçınız görünüşünüzde önemli bir rol oynar. Saç bakımı evde başlar. Ama saçı gün boyu formada tutmanın birçok yolu vardır.

Çözüm çok basit. İşe sert ve kısa modellerden uzak durarak başlayın. Saçınız uygun durumda ve parlak olsun ama yağlı olm asın. İnsanlar özellikle hacimli saçlara çok dikkat ederler. İncelik isteyen detaylı şekillerden kaçının.

Sizin istediğiniz, yumuşak, kadınsı, hoşbir saç. Sağlıklı, iyi şekillendirilmiş, yıkanmış ve bakım yapılmış saçlar, gün içinde pek fazla ilgi gerektirmez. Eğer gerekli şekil verilmişse, yapılması gereken pek fazla bir şey yoktur. Düzenli yıkama, formunu ve hacmini korumada yeterli, olacaktır.

BİRKAÇ İPUCU

Kısa saçlar, koyu renklerde daha kalın telli görünür, açık sarı ise daha ince gözükür. Eğer saçınız ince ve açık sarı ise, saçın yüzeyine sürülen parlatıcılar kullanarak, parlaklık ve boyut kazandırabilirsiniz.
Kısa saçlarda daha az ısı kullanmanız ve bu yüzden saç kurutma makinenizin maksimum gücünü kullanmamanız gerektiğini duymuşsunuzdur. İşin aslı, saçlara uzun zaman ısı uygulamanızdır. Bu yüzden saçınızı yüksek ısıda ama kısa sürede kurutun. Düşük ısıda uzun süre saç kurutmayın.


Bütün bunlar size uzun ve zahmetli geliyorsa piyasada bulunan saçlarınıza hacim kazandıran şampuanlar vardır, bunları alabilirsiniz.

Saç Fırçalama Yöntemleri


Saçlarınızı doğru fırçalamak için bazı adımları doğru yapmalısınız. Uyandığınızda parmaklarınız yardımıyla saçınızdaki karışıklıkları ve varsa düğümleri saçı zorlamadan açın. Öne eğilin ve saçınızın öne doğru dökülmesini sağlayın. Kullandığınız fırçaların mutlaka tahtadan, doğal ve yumuşak bir fırça olmasına özen gösterin.


Fırça yardımıyla saçı önce üstten, kökten uca doğru, fırçalayarak saçınızı havalandırın; sonra da iç taraftan fırçalayın.

Saç Dökülmesine Çözüm


Saç dökülmesi hayatımızın belirli dönemlerimde hepimizin karşısına çıkmıi bir problemdir. Aşağıda vereceğimiz reçeteyi mutlaka varsa doktorunuza danışıp denemelisiniz.

3–4 hafta boyunca her gü n, 1 avuç dolusu ince kıyılmış ısırgan otu kökü 8–10 saat boyunca 1–2 litre suda bekletilir, sonra 3-4 avuç ısırgan otu yaprağı eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10 dk. boyunca üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisine saçlar 5 dk. boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır. Ama her yıkamadan önce, kafa derisine, İsveç şurubu ve ısırgan otu tentürü ile dönüşümlü olarak friksiyonlar yapılır. Daha ilk haftada saç dökülmesi durur ve tedavi süresinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa saç dökülmesi uzun vadede önlenmiş olur ve saçlar, esneklik ve parlaklık kazanarak, sağlıklı bir görünüme sahip olurlar.

Saç Dökülme Nedenleri


SAÇ DÖKÜLME NEDENLERİ

En sık karşılaşılan saç dökülme tiplerinden biri tel ojen saç dökülmesi denen, aktif dönemdeki saçların hızlı bir şekilde dinlenme dönemine geçmesi ile oluşan dökülmedir. Kişi saçını tararken, banyo sonrası alıştığından dah a fazla saçın dökülmesinden şikâyetçidir. Sıklıkla ani olarak başlar. Zaman içinde dökülme şiddeti azalarak 6–8 ay sürebilir.

Tel ojen saç dökülmesinin en sık nedenleri şunlardır:


Yüksek ateş

Çocuk doğurmak


Çeşitli enfeksiyon hastalıkları


Şiddetli stres

Büyük ameliyatlar


Tiroit hastalıkları


Proteinden yetersiz beslenme


Çeşitli ilaçlar(kemoterapi ilaçları, beta blok er ve kalsiyum kanal blok erleri gibi tansiyon ilaçları, antidepresanlar, yüksek doz A vitamini gibi)


Mevsimsel saç dökülmesi


Demir ve çinko eksikliği

Saçta Parlaklık Kaybı


SAÇTA PARLAKLIK KAYBI

Saç, gün boyu, kireç, sigara dumanı, yağmur ve hava kirliliği yüzünden tozlanıp kirlenir. Bir de bunlara uzun süreli güneşlenme, sıcak kurutma, perma ve boya gibi etkenler eklenince saçın yapısında değişiklikler oluşmaya başlar.

Su ve sebum yetersizleşir. Ko runmasız kalan saç parlaklığını kaybeder ve donuklaşır.


Saçınıza eski parlaklığını kazandırmak, ışığı daha iyi yansıtmasını sağlamak için özel bir program uygulamanız gerekir.

NE YAPMALIYIZ:

Öncelikle, saçınızı gün boyu birikmiş kirden arındırmak için köklerden uçlara doğru iyice fırçalayın.

Daha sonra, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Böylece saçınızdaki kireç ve kirlilik yok olacak, saç telleriniz kayganlaşacak, saçınız parlamaya başlayacaktır.

Şampuandan sonra saç telleriniz parmaklarınızın arasında gıcırdayana dek ılık su ile durulayın. Durulamanın sonunda, saçınıza soğuk su tutun. Soğuk su, saç tellerinize canlılık ve dirilik verecektir.

Saçınızı derinlemesine tazelemek ve parlaklığına kavuşturmak için haftada bir kez parlaklık verici özel bir maske uygulayın.

Daha parlak bir görünüm istiyorsanız, saçınızı kurutup şekillendirdikten sonra parlatıcı bir sprey sıkın.

Normal Saçlar, Yağlı Saçlar, İnce Saçlar, Kepekli Saçlar


Normal Saç

Özellikleri:

Saç kalın ve yoğun hissedilir. Bu tip saç yeni yıkandığın da ve şekillendirildiğinde güzel bir parlaklığa sahiptir. Normal saç, uç bölgesinde ekstra kremleme gerektire bilir.

Kuru Saç

Özellikleri:

Kafa derisinde ki yağ bezeleri, saç gövdesini kaplayacak kadar yeterli yağ üretmezse ve suyun buhurlaşmasını önleyemezse, bu kuru saça neden olur. Saç boyama, perma yapma veya ısıyla saçları şekillendirme uygulamaları da normal saçın k urumasına yol açabilir. Çünkü bu işlemlerle saç yapısı zarar görür ve nemi etkin bir şekilde tutmakta başarılı olamaz. Hasar görmüş saç zayıftır, kolayca kırılır, sertleşir ve çatal uçlar oluşur.

Kuru saç, orta yaşlarda saçlar aklaşmaya başlarken de oluşabilir. Çünkü vücut doğal olarak daha az yağ üretir. Güneşte kalma ve klorlu su da saçı kurutabilir.

İnce Saç

Özellikleri:

İnce saç çoğu zaman gevşek görünür hacimsizdir. Her zaman yağlı olmaya bilir, daha az saç teli vardır ya da saçın hacmi azdır. Saç her zaman dolgun değildir ve parmaklarınız arasında belirgin şekilde hissedilmez. İnce saç, kimyasal veya mekanik işlemlerle çok fazla zorlanmamalıdır. Bu durumda daha kolay kırılabilir.

Kepekli Saç

Özellikleri:

Kepek hiper keratinleşme yani aşırı keratin oluşumu adı verilen bir durumdur. Bunun anlamı kafa derisi hücrelerinin çok hızlı yaşlanması ve keratinleşmenin çok hızlı gerçekleşmesidir. Genellikle cilt hücreleri düzenli olarak yaşlanır ve düşer ya da fırça iler temizlenir fakat aynı anda çok fazla hücre yaşlanırsa, bunlar birbirlerine yapışmış pullar ya da parçacıklar oluştururlar. Ve fırçalamakla veya şampuanla yıkanarak temizlenemezler.

Yağlı Saç

Özellikleri:

Saçın dolgun görünüşü ve gövdesi harap olmuştur, çünkü ağır saç gövdesi kafa derisine yapışıp kalmıştır, kökler saçı kaldırmamaktadır. Hormon faaliyetlerinin yükseldiği (ergenlik, gebelik gibi de) dönemlerde ağır egzersiz yapıldığında güneş de fazla kalındığın da veya çeşitli bakım ürünleri saçınızda kalarak saçlara ağırlık verdiği zamanlarda harekete geçen aşırı yağ üretimi nedeni ile sorunlar ortaya çıkabilir. Çok yağlı, saçın her gün yıkanması gerekir.

Saç Boyama, Saç Bakımı, Doğal Saç Boyaları


SAÇ BOYAMA

Her kadın aynaya baktığında kendinde bir değişiklik görmek ister. Bunun da en kolay yolu saç rengini değiştirmektir.

Kimyasal boyalar mı yoksa doğal boyalar mı, hangisini seçmeli? Saç rengini değiştirmek, beyazları gizlemek veya sadece bir ışıltı yaratmak için... En uygun saç boyası nasıl seçilir? Hangi metoda öncelik tanınmalı? Saç sağlığına zarar vermeden nasıl kullanmak lazım?

Güzel günlerin şerefine saçlarınıza eğlence katın!

Kına çok popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal boyaların saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bulundurmamasıdır. Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır.

Birçok doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu bitki fazla bir renk seçeneği sunmaz; bu nedenle bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı karışımlar yoluna gider.

Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır.

Doğal boyaların özelliği, sentez ile elde edilmiş boyalarınkine oranla çok daha ufak olan molekülleridir. Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan kabuğa nüfuz etmelerini sağlar.

Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar.

Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir uygulama süresine ihtiyaç vardır.

Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun süre tutar. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.

Şampuanlar


ŞAMPUANLAR

Şampuansız saçlarınızın nasıl görüneceğini bir düşünün. Havada uçuşan toz toprak içinde, kafa derinizin ürettiği yağlarla ve kullandığınız şekillendiricilerle, yıkanmamış saçlar matlaşır, yağlanır ve hatta kokmaya başlar.

Sampuan suyla karışınca köpük üreterek ve yumuşatıcı etki kazanarak ( zengin amonyum sülfat ve sodyum sülfat gibi ) saçlarda ve kafa derisinde oluşan kirleri, oluşan yağları ve şekillendiricilerin kalıntılarını ortadan kaldırır.
>

Yumuşatıcılar, yeni katkılarla köpükle durulanır. Köpük kirlerin arındırılması konusunda yardımcı olur. Şampuan tüm kiri yok eder ve saçınızın temiz, parlak ve dolgun gözükmesini sağlar.

Şampuanın köpürme miktarı içinde kullanılan köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır.Ayrıca saç ne kadar kirliyse,şampuan o kadar az köpürür.

Su ne kadar sert ve kireçliyse,o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir.Köpürme,şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.Ayrıca şampuan işlemini uyguladıktan sonra,saçın çok iyi durulanması gerekir.

Şampuandan önce, saçınızı mutlaka fırçalayın. Böylece saçınız birikmiş olan tozlardan arınacak ve şampuanın etkisi artacaktır.

Şampuanlama sırasında, parmak uçlarınızla saç derinize hafif masajlar yaparak kan dolaşımını hızlandırın.

Ilık suyla bolca durulayın.

İyice durulandıktan sonra, parlaklık kazandırmak için diplerden uçlara soğuk su tutun.

Şampuan sonrasında saç kremi kullanmak saç bakımını tamamlayıcı bir unsurdur. Saç kremleri saçların taranması esnasında saçların zarar görmesini engellediği için saçlar daha canlı, parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Uçları kurumuş, yıpranmış saçların nemlenmesini sağlar,tarama esnasında oluşabilen yıpranmaları önler. Saç kremini saç diplerine değil, saç uçlarına uygulamaya özen gösterin. Saçınızın uzunluğuna göre yeterli bir miktarda avucunuza alarak kullanınız.

Saç Kırıklarına Son


SAÇ KIRIKLARINA SON

SICAK YAĞ BAKIMI

Kurumuş ve yıpranmış saçları canlandırmanın en iyi yöntemi, zeytinyağ tedavisidir. Eğer saçınıza parlaklık vermek ve beslemek istiyorsanız,2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtmanı z ve yavaş yavaş tüm saç derinize yedirmeniz yeterli olacaktır. Bu işlem bittikten sonra sıcak suyla ıslattığınız bir havluyu, iyice sıktıktan sonra başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç kez daha tekrarlayın. Böylece başınızın yağı iyice emmesini sağlamış olursunuz. Sonra saçınızı yıkayarak iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

HİNTYAĞI BAKIMI

Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovacak şekilde saçınıza sürün. Daha sonra saçınızı yavaş yavaş tarayın. Tarama işlemi bittikten hemen sonra, sıcak suyla ıslattığınız bir havluyu, iyice sıktıktan sonra başınıza sarın. Havluyu yarım saat kafanızda beklettikten sonra saçınızı şampuanla yıkayın. Bu işlem fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Saç Bakımı ve Kepeği Önleme


Yüz derisinde olduğu gibi, saç derisinde ve saçlarda da bünye özelliklerine göre farklılıklar söz konusuudur.

Aslında kepeklenme, derinin kendini yenilemesinin bir sonucudur. Kepeklenme, iki durumda bizler için problem haline gelir. Derinin fazla yağ üretimi nedeniyle kepekler bir kabuk gibi kafa derisine yapışır. Bu durumda saçların dip tarafı yağlı diğer kısımlar ise kurudur.

Yağ bezlerinin az yağ üretmesi durumunda ise, kafa derisi kuru olduğu için kepekler etrafa uçuşur. Bu durumda saçlar da genellikle cansız ve kırılgan olur.

Sizin saçlarınız da yağlı, kuru, kepekli, cansız veya kırılgansa, önerilerimizi uygulayıp sağlıklı saçlara kavuşmanız işten bile değil!

Yağ Şampuanı (Kuru saçlar için)

2 yemek kaşığı dolusu susam yağı, bademyağı veya ayçiçeği yağı ve 3–4 yemek kaşığı dolusu nohut unu hazırlanır. Saçlar yıkanmadan önce, seçilen yağ ile masaj yapılır. Sonra, artan yağ ile nohut unu karıştırılıp, belki biraz da sıcak su eklenerek, akışkan bir lapa haline getirilir. Bu lapa ile saçlar şampuanlanır ve iyice durulanır.

Lavanta Şampuanı (Tüm saç tipleri için)

100ml hazır bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla okaliptüs yağı eklenir ve çok iyi karıştırılır. Bu karışım saçlara canlılık verir.

Limon Şampuanı (Yağlı saçlar için)

5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenip, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dk. demlendikten sonra süzülür. Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. Ayrıca 2 yumurta sarısı çalkalanır. Limon suyu, yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve bir tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

Yağ Friksiyonları

Yağ friksiyonları her saç tipi için yararlıdır, ama özellikle hırpalanmış ve kuru saçlar, uçlarına kadar bu bakımdan yararlanırlar. Şifalı bitki çayları ile birlikte de kullanılabilen değerli bitki yağları, saçlara canlılık, esneklik ve parlaklık kazandırır, zararlı çevresel etkilerden korur, perma, çok sıcak fön çekme ve sürekli boyanın olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık kazandırır.

Yağ Friksiyonu (Kuru ve yıpranmış saçlar için)

25 ml badem yağı (veya kabak çekirdeği yağı) ve 25 ml zeytinyağı karıştırılır ve saçlara friksiyon yapılır. Daha sonra saçlar bir havlu ile örtülerek, birkaç saat veya gece boyunca bekletilir.

Yağ Friksiyonu (Boya, perma vb. sırasında yapısal zarar görmüş saçlar için)

40 ml tatlı badem yağı ve 20 ml hintyağı karıştırılarak saçlara ve özelikle de saç uçlarına iyice yedirilir. Bir saat süreyle bekletilir.

Yağ Friksiyonu (Kepeğe karşı)

10 damla ökaliptus yağı, 15 damla biberiye yağı ve 50 ml jojoba yağı sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve kafa derisine ve saçlara yedirilir.

Yağ Friksiyonu (Yağlı saçlar için)

12 damla bergamot yağı (turunç kabuğu yağı), 13 damla lavanta yağı ve 50 ml jojoba yağı, sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve saçlara yedirilir.

Saç Bakım Ürünleri, Saç Bakımı, 2007 Yaz Saç Modelleri


SAÇ BAKIMI ÜRÜNLERİ

Banyomuzda birçok saç ürünü bulunur. Bunları kokuları, ambalajları, promosyonları gibi değişik sebeplerden satın alırız. Ancak tüm bu ürünlere neden ihtiyaç duyduğunuzu biliyor musunuz?

ŞAMPUANLAR

Şampuansız saçlarınızın nasıl görüneceğini bir düşünün. Havada uçuşan toz toprak içinde, kafa derinizin ürettiği yağlarla ve kullandığınız şekillendiricilerle, yıkanmamış saçlar matlaşır, yağlanır ve hatta kokmaya başlar. Sampuan suyla karışınca köpük üreterek ve yumuşatıcı etki kazanarak ( zengin amonyum sülfat ve sodyum sülfat gibi ) saçlarda ve kafa derisinde oluşan kirleri, oluşan yağları ve şekillendiricilerin kalıntılarını ortadan kaldırır. Yumuşatıcılar, yeni katkılarla köpükle durulanır. Köpük kirlerin arındırılması konusunda yardımcı olur. Şampuan tüm kiri yok eder ve saçınızın temiz, parlak ve dolgun gözükmesini sağlar.

SAÇ KREMLERİ

Şampuanlar saçın doğal nemini yok ettiğinden, sonrasında krem kullanılmazsa, saçlarınız kaba ve kuru kalır. Kremler saça, dimentikon ve trisetilmonyum klorit gibi maddelerle katkıda bulunarak, doğal yağlanmayı ve yüzeyin pürüzsüz kalmasını sağlar. Statik yüklenmeyi yayarak, saçların dağılmasını, dolanmış saçların kırılmasını önler ve saçları yumuşak, parlak tutar. Ancak yanılgıya kapılmamak gerekir: Kremler hastalıklı ve hasarlı saçları asla iyileştiremez; çünkü saç canlı bir madde değildir. Kremlerin kullanım yoğunluğu kişisel ihtiyaça göre değişiklik gösterir. Örneğin saçlarınız boyalı, kalın telli ve parlaksa, ince telli ve özellikle boyasız saçlara göre daha fazla krem gerekebilir.

SAÇ ŞEKİLLENDİRİCİLERİ

Bunlar günlük kullanılan ürünler olmamasına rağmen birçoğumuz saçlarımıza istediğimiz şekli verebilmek için bu ürünleri banyomuzda bulundururuz. Şekillendirici ürünler, polimer ve reçine gibi maddeler ihtiva ederler ve saça arzu edilen şekli vererek o şekilde kalmasını sağlarlar. Piyasadaki en yaygın şekillendiriciler katkı maddesi olarak polikuaterniyum, PVP ve dimetalaminoetilmetakrilat ihtiva eder. Saç köpükleri, jöleli spreyler ve şekillendirici spreyler saçlardaki dolgunluğu, bukle ve kıvrımları kontrol ederek, bunların kalıcı olmasını sağlarlar.

Saç Bakımı İçin Mutfak Sırları


Saç Bakımı İçin Mutfağınızdan Faydalanın

Saçlarınızın pırıl pırıl olması için sirkeli su ile yıkayın.

Saçlarınızın beyazlamasını geciktirmek ve güçlendirmek için; Bir avuç sarmaşık yapraklarını1 litre suda 10 dakika kaynatın. Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonra bu su ile durulayın.

Eğer saçlarınıza röfleli bir görüntü kazandırmak istiyorsanız; Sarmaşık yapraklarını kaynattığınız suya 1 demet maydanoz atarak kaynatın ve saçınızı bu su ile durulayın.

Kepeklerinizden kurtulmak istiyorsanız haşlanmış kereviz suyuyla saçınızı yıkayın.

Güçlü ve parlak saçlar için saçınızı zeytinyağı ile tarayın ve diplere işlemesi için başınıza bir havlu sarıp bir iki saat bekleyin. Daha sonra Saçınızı uygun bir şampuanla yıkayın.

Hergün yatmadan önce saçlarınızı yumuşak bir fırça ile fırçalayarak basit şekilde saç bakımı yapabilirsiniz. Hem gün boyu saçlarınıza toplanan tozları temizlemiş, hem de saçlarınızı canlandırmış olursununuz.

Saçlarınızın beyazlamasını geciktirmek ve güçlendirmek için; Bir avuç sarmaşık yapraklarını1 litre suda 10 dakika kaynatın. Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonra bu su ile durulayın

Saç Bakımı İle İlgili Pratik Bilgiler


Önemli bilgiler:

Islak saçı taramak için muhakkak iri dişli bir tarak kullanın. Uçlardan başlayarak yukarı saç gövdesine doğru tarayın.

Kuru ve hasar görmüş saçlar ıslakken daha da kırılgandır, bu nedenle yıkarken saçınızı şiddetli bir şekilde ovalamayın.

Saçı kurutmak içi n havluyla sarın ve fazla suyu yavaşça sıkın.

Islak saçı asla fırçalamayın, dolaşmış saçları düzeltmek için muhakkak iri dişli tarak kullanın.

Saçı ültraviyole ışınlarından koruyun.

Kuru iken saçın iyice fırçalanması yağ bezelerini uyarılmasına yardımcı olur ve kuruluk giderilir.

Yıkamadan önce saçın fırçalanması kepeği gevşetir.

Şampuanla yıkadığınız da saçınızı iyice durulayın.

Fırça ve taraklı haftada bir kez ılık su ve hafif şampuan içeren bir karışıma daldırarak temizleyin. Yarım saat sonra suyla iyice durulayın ve kurumaya bırakın.

Saçınız uçlarda değil yalnız köklerde yağlı ise saç kreminizi yalnız uçlara uygulayın.

Saçı durulamak için yalnız ılık su kullanın. Çok sıcak su kafa derisini uyarılarak daha fazla yağ üretimine yol açabilir.

Aşırı fırçalama kafa derisine harekete geçirerek yağ üretimini teşvik edeceği için, saçı aşırı fırçalamaktan kaçının.

Saç Bakımı ve Saçlar Hakkında


Kafa derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur.

Günde 40 ile 100 saç teli dökülmesi normaldir.

Sağlıklı bir saç telinin ömrü ortalama 2 - 6 yıldır. Saç teli ömrü, kişinin azami saç uzunluğunu belirler. Bel uzunluğu için yaklaşık 6 senelik saç teli ömrü gerekir, ki buna periyodik kırık aldırmalar dahildir. Saç teli ömrü 2 sene olanların bel uzunluğuna ulaşmaları mümkün değildir.

Saç için doğru vitaminler de önemlidir. A vitamini eksikliği, saçları kırılganlaşır ve kepek oluşumunu arttırır. B1 veya B6 vitaminleri eksikliği, saç dökülmesine sebebiyet verir. C vitamini saç köklerini uyarır ve saç uzamasını ve saç tellerindeki pigment üretimini düzene sokar. B12 vitamini, saç köklerini besler.

Kalitesiz ve pürüzlü dişlere sahip taraklar ve keskin kenarlı tokalar saç telinin dokusuna hasar verir. Böyle bir hasarda saç teli kolaylıkla kopabilir veya düğümlenmelere yol açabilir.

Kırıklar genelde sert fırçalama / tarama yüzünden olur, özellikle de saç ıslakken. Bununla birlikte saç teli, doğal elastikiyetini kaybedecek şekilde kuruduğunda da kırılabilir. Kırıklar zamanla iki yana açılır ve bu da saçın uzamasını sekteye uğratır.

Saç tellerinin, orijinal hallerine dönmek gibi bir huyu vardır. Düz saçlara at kuyruğu yapılıp çözüldüğünde dalgalı olsa da, yıkandıktan sonra tekrar düzleşir. Gevşek bağlama usulleri, at kuyruğu, topuz ve diğer saç stilleri saça zarar vermez. Saç

Parlayan Saç Sağlıklı Saçtır


Sağlıklı saçlarda, kütiküller saç gövdesine paralel olarak, birbiri üstüne dizilmiş dururlar ve düzgün bir yüzey oluştururlar. Sağlıklı kütiküller, saçların sağlıklı görüneceği insanın saçlarını öyle hissedeceği anlamına gelir. Böyle saçlar esnektir ve kolaylıkla şekillendirilebilinir. Saçların dış yüzü parlar, çünkü düzgün kütiküller gelen ışığı emmez, yansıtır.

Saçlar yıpranmışsa, kütiküller parçalanmış ve ayrılmıştır, bu durumda kimy asal maddeler ve başka ürünler sürekli olarak saçların içlerine girerek saçlara daha çok zarar verirler. Bunun diğer anlamı da şudur: Kütiküller ışığı yansıtmazlar, aksine emerler, bunun sonucunda saçlar donuk bir görünüş alır. Bu zararları düzeltmek için uygun bir saç bakımı uygulanmadığı takdirde durum sürecek ve daha da kötüleşecektir.

Saçlarınızı doğa kadar çoğalta bilecek hiçbir güç yoktur:

Saçların hacmini ve şeklini belirleyen şeyler, saç tellerini kesit yapısı, çapı ve sıklığıdır. Genellikle, bukleli, kıvırcık ya da dalgalı saçlar, düz saçlardan daha kalın görünürler. Aslında, saçın kıvırcıklığını saç gövdesinin kalınlığı ya da inceliği değil, saç telinin kesit yapısı belirler. Düz saçların gövdesi yuvarlak yapıtadır, dalgalı saçların kesintisi, ovaldir, bukleli ya da kıvırcık saçların kesiti yassıdır. Saçların kalınlığını ve sıklığını aslında saçların rengi belirler; sarı saçlar genellikle ince, ancak sayıları fazladır. Öte yandan kızıl saçların gövdeleri daha kalın ancak telleri daha azdır.

Saçlarda canlılık ve yumuşaklık için doğal nemlenme gereklidir:

Saçlarınızı şekillendirip, bu şeklini korumak için esneklik ve elastikiyet gereklidir. Saçlarda keratini esnekliğini koruyan şey saçın içindeki su oranıdır, sağlıklı bir saç teli iki ucundan tutulup çekildiğinde esner, yıpranmış, kuru saçlar ise esnemez ve kopar.

Hormon Dengesizliğinden Dökülen Saçlar


HORMON DENGESİZLİĞİNDEN DÖKÜLEN SAÇLAR

Hormonlar saçların büyüme hızında ve dökülmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Erkekte, erkeklik hormonu düzensizlikleri; kadınlarda ise menapoz, adet düzensizlikleri ve hamilelik dönemi saçlarda seyrelme ve kalitesizleşmeye neden ol abiliyor.

Tiroit bezinin büyümesi olarak adlandırılan guatr hastalığında da; tiroit hormonlarının hem az salınımı hem de çok salınımı saç dökülmesi yapar. Hastalık tedavi edildiğinde saç dökülmesi geri döner.

Tiroid hastalıkları aşırı hormon veya hormon azlığı olarak görülür. Her iki durumda da saçlar dökülür. Önemli olan hormonun dengesini bulmaktır.

Dökülen saçlar hormon düzeyi normale geldikten sonra 6 ay içinde çıkar. Bu nedenle klinik durumunuzla saçlarınız yakından ilgilidir.

Tiroid kontrollerinizi daha sıkı yaptırıp durumunuzun bir dengeye kavuştuğundan emin olmanız lazım.

Dökülen saçlar için :

Maske : Zeytinyağı, bal ve tarçını karıştırarak bir macun hazırlayın. Bunu saç derisine masaj yaparak yedirin ve 15 dakika tutun. Yumuşak bir şampuanla yıkayın. Haftada 3-4 kez tekrarlayın.

2007 Saç Trendleri


Saçı daha iyi gösteren belli saç kesimleri vardır ama önce iyi saçın ne olduğunu anlamak gerekir, çünkü bilinenin aksine iyi saçın ince olması şart değildir. “İyi”, bir saç telinin çapına işaret eder. Bu yüzden, çok olan iyi saçlara sahip olabilirsiniz, çünkü bir santimetre kare''de birçok saç teliniz olabilir.


Ayrıca çapı küçük olan ve hatta sayısı da az olan iyi ve ince saçlarınız olabilir. Yaş, diyet, stres, ilaç ted avileri ve diğer etkenler iyi fakat çok saçı inceltebilir ve seyreltebilirler.


Saçın iyi veya hem iyi hem de seyrek olması sizin hangi seçimi tercih etmeniz gerektiğini belirler. Genel kural olarak, saç kısa ise ve tek boyda ise, daha dolgun gözükür.

Bu yüzden, her hangi bir iyi saç için en iyi 5 kesim şunlardır:


1- Küt kesim - binlerce değişik şekli vardır. Kulak mememesi hizasındaki kısa küt kesim saçı çok sağlıklı ve gerçek sayısından iki kat daha fazla gösterir.


2- Kat kat kesim - genellikle saç uçları aynı uzunlukta değildir. Omuz hizasında kesildiğinde iyi, seyrek saçlara hem tarz hem güzel bir şekil kazandırır ve bakımı kolaydır.


3- Düz kesim - aynı uzunlukta kesilir. İnce veya oval yüzler için idealdir.


4- Kırık kesim - Her hangi kısa bir kesim olabilir. Genç kadınlarda cool bir hava oluşturur. Eğer 45 yaş üzerindeyseniz, çene ve gerdan profilinizde neler değiştirdiğine inanamayacaksınız. Ayrıca kısa ve kırık kesimler dikkati gözlerinizde toplar.


5- Orta boy kesim - Saçlarınız omuzlarınız hizasında hatta daha uzun olduğunda çok hoş bir şekil alır. Omuzlarınız üzerinde gezinirken, içindeki hafif katlarla hoş bir hacim, kazandırır.

Saç Bakımı ve Püf Noktaları


Şampuanın köpürme miktarı içinde kullanılan köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır.Ayrıca saç ne kadar kirliyse,şampuan o kadar az köpürür.Su ne kadar sert ve kireçliyse,o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir.Köpürme,şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.Ayrıca şampuan işlemini uyguladıktan sonra,saçın çok iyi durulanması gerekir.Krem işlemini uygularken,kullandığımız saç kremi herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uç kısımlara uygulanabilir.

SABUNUN SAÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Saçı yıkarken kesinlikle sabun kullanılmamalıdır.Çünkü sabun saç tellerinin kurumasına ve üstündeki küçük canlı hücrelerin ayrılmasına neden olur.Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazla asit içerir.Bu nedenle bazik özellikli sabun saç için kesinlikle tavsiye edilmez.

SAÇLARI SÜREKLİ TOPLAMAK SAÇA NE GİBİ ZARARLAR VEREBİLİR?
Bayanlar saçlarını neden toplarlar biliyor musunuz? Çünkü artık saçın yıkanma zamanı gelmiştir.Bu durum saça çok zarar verir.Özellikle sıkı tokalarla toplamak,saç teli hücrelerinin sıkışmasına yol açar ve saçlar kırılır. Hanımlar saçlarını çok gergin bir şekilde topluyorsa belli bir zaman sonra alında ve şakaklarda saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyorlar.Saçları genelde toplamak yerine,açık bırakarak saç telleri hücreleri ve deri hücrelerinin hava almasını sağlamak gerekir.

TARAK VE SAÇ FIRÇASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Herhangi bir saç fırçası veya tarağa baktığımız zaman kılların arasında ek yerleri olduğunu görürüz.Bu ek yerleri saç tellerinin zarar görmesine neden olur.Ayrıca bazı saç fırçalarının kıllarındaki veya tarakların dişlerindeki pürüzler uzun süreli kullanımla kaybolur.Ancak bu arada saça oldukça zarar verir.Bu nedenle tek parçadan imal edilmiş taraklar tercih edilmelidir.Saç fırçası alırken kıllarını inceleyin.Kılların üzerinde hiçbir pürüz olmamasına dikkat edin.Tarakların dişleri de mümkün olduğunca geniş olmalıdır.Saçınızı tararken nemli veya ıslak olasına dikkat edin. Saç kuruyken taranırsa saç kırılır ve zaman içinde kurumasına neden olur.

Yüz derisinde olduğu gibi kafa derisinde ve saçlarda, bünye özelliklerine göre değişiklikler söz konusudur. Hemen hemen her iki kişiden birinin kafa derisindeki yağ bezleri normalden fazla yağ üretir. Sonuç, yağlı saçlar! Yüzünün derisi yağlı olanların genellikle kafa derisi de yağlıdır. Herkesin kafa derisinde kepeklenme olur; derinin kendini yenilemesinin bir sonucudur bu durum. Altında yeni deri oluştuğunda, eski deri canlılığını yitirir ve kepek halini alır. Bu kepeklenme ise, iki durumda problem haline gelir: Derinin fazla yağ üretimi nedeniyle kepekler bir kabuk gibi kafa derisine yapışır. Bu durumda saçların dip tarafı yağlı, öteki kısımları ise kurudur. Yağ bezlerinin az yağ üretmesi durumunda ise, kafa derisi kuru olduğu için kepekler etrafa uçuşur. Bu durumda, saçlar da genellikle cansız ve kırılgan olur.

-Yağ şampuanı, kuru saçlar için

2 yemek kaşığı dolusu, susam yağı, bademyağı veya ayçiçeği yağı ve 3-4 yemek kaşığı dolusu nohut unu hazırlanır. Saçlar yıkanmadan önce, seçilen yağ ile masaj yapılır. Sonra, artan yağ ile nohut unu, belki biraz da sıcak su eklenerek, akışkan bir lapa haline getirilir. Bu lapa ile saçlar şampuanlanır ve iyice durulanır.

-Lavanta şampuanı, tüm saç tipleri için

100 ml hazır bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla ökaliptus yağı eklenir ve çok iyi karıştırılır.

-Limon şampuanı, yağlı saçlar için

5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu arada, 1 limonun suyu sıkılır. Ayrıca 2 yumurta sarısı çalkalanır. Limon suyu, yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırganotu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

Yağ friksiyonları

Yağ friksiyonları her saç tipi için yararlıdır, ama özellikle hırpalanmış ve kuru saçlar, uçlarına kadar bu bakımdan yararlanırlar. Şifalı bitki çayları ile birlikte de kullanılabilen değerli bitki yağları, saçlara canlılık, esneklik ve parlaklık kazandırır, zararlı çevresel etkilerden korur, perma, çok sıcak fön çekme ve sürekli boyanın olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık kazandırır.

-Yağ friksiyonu, kuru ve hırpalanmış saçlar için

25 ml bademyağı(veya kabak çekirdeği yağı) ve 25 ml zeytinyağı karıştırılır ve saçlara friksiyon yapılır. Daha sonra saçlar bir havlu ile örtülerek, birkaç saat veya gece boyunca etkilemeye bırakılır.

-Etkili yağ kürü, çok hırpalanmış saçlar için

40 ml hintyağı ve 20 ml soya yağı bir cam şişede veya kavanozda iyice karıştırılır. 2''şer tatlı kaşığı dolusu ısırganotu, biberiye ve kekik eklenir. Çok iyi çalkalanarak 2 gün bekletildikten sonra süzülür. Bu yağ saçlara emdirilir ve 40 dakika etkilemeye bırakılır.

-Yağ friksiyonu, yapısal zarar görmüş saçlar için(örneğin, boya veya perma sırasında)

40 ml tatlı badem yağı ve 20 ml hintyağı karıştırılarak saçlara ve özellikle de saç uçlarına iyice yedirilir. Bir saat süreyle etkilemeye bırakılır.

-Yağ friksiyonu, kepeğe karşı

10 damla ökaliptus yağı, 15 damla biberiye yağı ve 50 ml jojoba yağı, sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve kafa derisine ve saçlara yedirilir.

-Yağ friksiyonu, yağlı saçlar için

12 damla bergamot yağı(turunç kabuğu yağı), 13 damla lavanta yağı ve 50 ml jojoba yağı, sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve saçlara yedirilir.

Durulama suları – Hızlı ve etkili

Yıkamadan sonraki durulama suları, özellikle yağlı ve kepekli saçlarda mucizeler yaratabilir. Kuru veya kaşıntılı kafa derisi de, bitkisel katkılı durulamalarla veya elma sirkesi ile rahatlatılabilir. Durulamalar, yıkanmadan sonra uygulanır ve saçlar artık başka bir biçimde yıkanmaz.

-Sirke durulaması, parlaklık ve esneklik kazandırmak için

1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 5 damla hintyağı, 1-2 litre sıcak suya karıştırılır. Saçlar bu suyla durulanır ve kafa derisine masaj yapılır.

-Limon durulaması, yağlı saçlar için

1 limonun ince rendelenmiş kabuğu ve 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ıhlamur, yarım litre suya eklenir ve kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülür. 8 limonun suyu ile birlikte, hepsi bir şişeye veya kavanoza aktarılır ve çalkalanarak 2 gün bekletilir. Saçlar yıkandıktan sonra, 1 litre ılık durulama suyuna, şişedeki sıvının 1/8 bölümü eklenir.

-Isırganotu durulaması, kafa derisi kaşıntısına karşı

¼ litre elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtılır(ama kaynatılmaz) ve içine 1 avuç dolusu ısırganotu yaprağı eklenir. 15 dakika demlendikten sonra süzülür, saçlar durulanır ve kafa derisine masaj yapılır.

-Bitki durulaması, kepeğe karşı

2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış hindiba çiçeği(sarı saçlara), veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu yaprağı(kumraldan esmere kadar) eklenir ve soğuyana kadar demlenmeye bırakılır. Sonra süzülür, saçlar durulanırken, kafa derisine de hafif masaj yapılır.

-Saç dökülmesine karşı etkili bir reçete

3-4 hafta boyunca her gün, 1 avuç dolusu ince kıyılmış ısırganotu kökü 8-10 saat boyunca 1-2 litre suda bekletilir, sonra 3-4 avuç ısırganotu yaprağı eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10 dakika boyunca, üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisi ve saçlar 5 dakika boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır. Ama her yıkamadan önce, kafa derisine, İsveç Şurubu ve ısırganotu tentürü ile dönüşümlü olarak friksiyonlar yapılır. Daha ilk haftada saç dökülmesi durur ve tedavi süresinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa, saç dökülmesi uzun vadede önlenmiş olur ve saçlar, esneklik ve parlaklık kazanarak, sağlıklı bir görünüme de sahip olurlar. Bu tedavi, kepeklenmeye karşı da çok etkilidir.

Rahatlatıcı Banyolar

Stres ve gerginlik, bedensel ve ruhsal boyutta rahatsızlıklara yol açtığı gibi, kişinin dış görünümünü de olumsuz etkiler. Banyoların rahatlatıcı etkisini hepimiz çok iyi biliriz. Problemler ve stres, sıcak su tarafından, bedenden sökülüp atılırlar. Kaslar gevşer, sinir sistemi ve kan dolaşımı olumlu etkilenir. Yatmadan önce alınan bir tam banyo, en etkili uyku ilacıdır. Bir soğuk algınlığı başlangıcında alınan, eterli yağlar veya bitki katkısı içeren bir banyo çok yararlı olabilir. Ama, gerekli katkılarla hazırlanan bir tam banyonun, deri için en etkili güzellik ilacı olabileceği de unutulmamalıdır.

Bitkisel yağlar veya süt ürünleri eklenen banyolar, derinin koruyucu örtüsünü güçlendirdikleri için, deri kuruluğunu karşı da uzun süre etkili olabilirler. Bu nedenle, banyodan sonra derinin kremlenmesine gerek kalmaz. Şifalı bitki katkılarıyla hazırlanan banyolar, yağlı ve sivilceli deri için çok basit ama etkili bir tedavi anlamı da taşırlar. Banyo sonrasında deriye bir nemlendirici sürülmesi uygun olur. Değerli maddeler içeren banyo katkılarının etkinliklerine zarar vermemek için, banyo suyunun çok sıcak olmaması gerekir(37 derece).

*Bir tam banyoyu, haftada 1-2 kereden fazla almayın.

*Önceden ağır yemekler yemeyin ve banyo suyunun 37 dereceden sıcak olmamasına dikkat edin; her iki durum da, kan dolaşımını olumsuz etkileyecektir.

*İdeal banyo süresi 15-20 dakikadır; fazlası deriyi ve kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir.

*Banyo sonrasında, yatakta kısa bir dinlenme çok rahatlatıcı olabilir.

-Ökaliptus yağı banyosu, sivilceli deri için

Banyo suyunu doldurmaya başlayın ve su bir karış kadar yükseldiğinde, biraz kremanın veya sütün içine karıştırdığınız 5 damla ökaliptus yağını suya ekleyin. Bu katkının eşit oranda dağılabilmesi için, küveti duş süzgecinden akan suyla doldurun.

-Şifalı bitki banyoları

Deriniz yağlıysa 150g mayıs papatyası veya civanperçemi, deriniz sivilceliyse 150g kuru nane veya atkuyruğu kullanın. Bitkiler 1 litre kaynar suyla haşlanır ve soğuyana kadar demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

-Ebegümeci banyosu, iltihaplı, sivilceli deri için

50g kurutulmuş veya 100g taze ebegümeci çiçeği ve yaprağı ince kıyılmış olarak, kaynar derecedeki 2 litre suyla haşlanır, soğuyana kadar demlenmeye bırakılır, süzülür ve banyo suyuna eklenir. Kan dolaşımını hızlandırmak için banyodan sonra beden, orta sertlikte bir fırça ile fırçalanır.

-Elma sirkesi banyosu, yağlı cilt için

¼ litre elma sirkesi banyo suyuna eklenir. Banyodan sonra duş alınmaz, sirkeli su derinin üstünde kurumalıdır. Daha sonra, yağlı olmayan bir nemlendirici beden losyonu uygulanır. Banyo suyuna eklenen 8 damla lavanta yağı, antiseptik etkiyi arttırır ve ruhsal açıdan dengeleyici ve yatıştırıcı etki yapar.

-Lavanta yağı banyosu

¼ litre elma sirkesi(yağlı deriye karşı) veya ¼ litre krema(normal, kuru veya karışık deri için), 8 damla lavanta yağı ile iyice karıştırılır, banyo suyuna eklenir ve su da iyice karıştırılır. Krema-lavanta banyosundan sonra ılık duş alınır. Elma sirkesi-lavanta banyosundan sonra duş alınmaz ve kurulanılmaz.

-Yağsız süt banyosu, kuru ve duyarlı deri için

Yağı alınmış 2 litre süt banyo suyuna eklenirken, su iyice karıştırılır. Banyodan sonra ılık bir duş alınır ve hafifçe kurulanılır. Eğer deriye banyodan önce 2 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı yedirilirse, süt banyosu kuru deri için çok daha etkili olur. Banyo suyuna eklenen 1 bardak aynısafa çayı da deriyi ayrıca yatıştırır.

-Yağ-süt banyosu, kuru deri için

1 bardak ılık süt ve bir yemek kaşığı zeytinyağı, kapalı bir kavanozda iyice çalkalandıktan sonra banyo suyuna eklenir. Banyodan sonra sıcak duş alınır ve hafifçe kurulanılır.

-Yağ banyosu, kuru deri için

50 ml bademyağı veya zeytinyağı sıcak banyo suyuna eklenir ve iyice karıştırılır. Banyodan sonra, cildin üstünde kalan su elle sıyrılır ve kalan hafif yağ filmi masajla yedirilir.

-Süt-bal banyosu, kırışıklara karşı

2 bardak ılık sütte 2 yemek kaşığı dolusu bal iyice eritilir, 1 tatlı kaşığı badem yağı eklenir ve kapalı bir kavanozda iyice çalkalandıktan sonra banyo suyuna eklenir ve banyo suyu da karıştırılır. Banyodan sonra sıcak duş alınır ve hafifçe kurulanılır.

-Bal-süt-tuz banyosu, kuru ve olgun deri için

Banyo küveti doldurulurken 100g deniz tuzu serpiştirilir. Bu arada 1 litre sıcak sütte 250g çiçek balı eritilir ve banyo suyuna eklenir. Banyo suyu iyice karıştırılır. Banyodan sonra sıcak duş alınır ve hafifçe kurulanılır.

-Oğulotu(melisa)-Aynısafa çiçeği banyosu, deriyi yatıştırıcı

3''er yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru bitki, kaynama derecesinde sıcak 1 litre suda haşlanır, üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyodan sonra sıcak duş alınır.

Saç Bakımı ve Kellik


Bir günde 100 saç teline kadar dökülme normal kabul edilir. Dökülen bir saç telinin yerine yenisi 6 - 10 haftada çıkar. Her bir saç kökünden insan ömrü boyunca 20 kez yeni saç çıkabilir.

Sağlıklı Saçlar İçin:
- Günlük olarak pahalı olmayan bir Vitamin alın.

- Saçınızı fazla taramayın. Sadece gerektiğinde şekil vermek için tarayın.

- Kaliteli bir tarak ya da fırça kullanın. Keskin metal ya da plastik uçlar saçlarınızın uçlarının kırılmasına neden olur.

- Kaliteli saç ürünleri kullanın. Çoğu alışveriş merkezlerinde satılan şampuan ve saç ürünleri aslında birçok kötü kimyasal maddeyi içlerinde bulunduruyor. Mesela ''ammonium laurel sulfate'' , ya da silikon içeren ürünler saçınızı kurutarak daha kolay kırılmasına neden olabiliyor. İçlerinde birçok koruyucu madde bulunduğunu iddia eden bu ürünler saçınız için aslında en büyük tehlikeyi oluşturuyor.

- Saçınızı s ıkı bantlarla toplamayın. Bırakın rahat kalsın. Bu tür toplama şekilleri de kırılmalara neden oluyor.

Sıcak yağ tedavisi
Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

Hintyağı tedavisi
Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve bal tedavisi
Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein tedavisi
Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao yağı tedavisi
Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

27 Ocak 2009 Salı

Dümdüz Saçlar Hayal Değil


Türkiye''de ilk defa düzleştirici bir ürün hem saçları onarıp bakım yapıyor hem de en kuzu kıvırcığı saçı bile dümdüz yapıyor.

Evet yalnış okumadınız daha önce ürünler özellikle en son defrize ürünleri de saçı yıpratmadan ne kadar düzleştirebilirse o kadar düzleştiriyordu "kıvırcık saçları iri dalgaya" dönüştürmekten daha fazlası yapılamıyordu.

Saçın yıpranma riski y üksek olduğundan bizler de bu tür işlemlerde saçın dümdüz olabileceği konusunda çok fazla garanti veremiyorduk. Fakat Eczacıbaşı''nın uzun zamandır üstünde çalıştığı "straight terapy" isimli yeni ürün hem saça inanılmaz güçlü bir bakım yapıyor hem de saçların ne kadar kıvırcık olursa olsun dümdüz olmasını sağlıyor. Bunu öyle güzel anlattılar ki size de bahsetmeden edemiyeceğim...



Hani şu bildiğimiz yumurta testi varya işte o testin bir benzerini kuzu kvıcığı ve incecik bir saçta gözlerimizin önünde uyguladılar ve saçın yarısı dümdüz ve yumuşacık iken diğer bir yarısı bonus kıvırcığı ile öylece kaldı... Hiçbir şekillendirici kullanılmadı hatta saçın dümdüz kısmını deneyi kanıtlamak için su ile ıslattılar ve sonuç gerçekten inanılmazdı saç hala dümdüz duruyordu yani kabarıp kıvırcıklaşmadı..

26 Ocak 2009 Pazartesi

Metropol Hayatı Saç Düşmanı


İstanbul''un da aralarında bulunduğu 7 metropolde saçlar üzerinde yapılan bir araştırma, çevresel koşulların saç sağlığına zararlı etkilerini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, Bangkok saça en fazla zarar veren kent. İstanbul dördüncü sırada. Kirlilik saçları cansız, güçsüz ve daha az parlak yapıyor.

Oxford Saç Vakfı Başkanı John Gray''in yaptığı araştırmada, aynı gün ve saatte, aynı saç örnekleri dünyanın 7 metropolündeki açık alanlara asıldı ve 7 gün boyunca buralarda tutuldu. Aynı saç örneklerinden biri de sağlıklı koşullarda saklanarak, bir haftanın sonunda zarar gören örneklerle karşılaştırıldı. Saç telindeki metal ve yüzey görünüm analizleri için Pantene firmasının laboratuvarlarının lazer teknikleri kullanıldı.

Analizlere göre Bangkok saça 0.1751 gram, Tokyo 0.1703 gram, Atina 0.1081 gram, İstanbul 0.1005 gram, Meksiko City 0.0762 gram, Londra 0.0513 gram, New York 0.0099 gram atık yüklüyor.

Saçta metal birikiyor

Gray''ın verdiği bilgiye göre, kentsel kirlenmeden kaynaklanan metalik birikim saçın bir numaralı düşmanı. Deneylerde, saçta protein yapıtaşlarının kaybına yol açan alüminyum, kadmiyum, demir gibi metallerin biriktiği görüldü. Bu birikimler sağlıklı saçlardaki ışığı yansıtma özelliği bozulup, saçların zayıf ve cansız görünmesine, hassaslaşmasına neden oluyor. Giderek artan matlık, pürüz ve yağlılık hissi de veriyor.

Ancak uzmanlar, çevresel faktörlerin, saç dökülmesi, kellik ve saç beyazlamasının sebebi olmadığını, bunun daha çok genlerle ilgili olduğunu belirtiyor.

Şehir hayatı saçı nasıl bozuyor?

Çevresel faktörler araştırmasının da gösterdiği gibi, saçta biriken ağır metaller ve hava kirliliği en önemli etkenler. Zararlı UV ışınları ve rutubet, protein yapıtaşlarını kaybettirirken saçı cansızlaştırır ve kolay kırılmasına yol açar.

Saça yanlış uygulanan boya, perma, röfle gibi kimyasal işlemler,

Saçı seyrek yıkamak,

Saç kurutma makineleri ve düzleştirme işlemi sonucunda saç protein yapıtaşlarını kaybeder ve yapısı zarar görür.

Stres kafa derisindeki kasların gerilmesine neden olarak saç köklerine kan akışını kısıtlar. Ayrıca kadınlar stresliyken saçlarıyla daha çok oynar, çekiştirir, adeta gerginliğinin acısını saçından çıkartır; yani mekanik hasar yaratır.

Ağırlığın yüzde 3''ü kadar yabancı madde yapışıyor

Sağlıklı saç dışarıdan bakıldığında, parlak ve hacimli durur, kolay şekil alır ve dokunulduğunda yumuşaklık hissi verir. Sağlıklı bir saçta, saçın yüzde 90''ını oluşturan protein yapıtaşlarının eksilmemiş olması kriter, çünkü protein yapı taşları saçın gücünü, esnekliğini ve nemini koruyan en önemli faktör. Bangkok''ta saça bir günde toplam ağırlığının yüzde 3''ü kadar yabancı madde yapıştığını ölçtüklerini belirten John Gray, bunun zararını bir karşılaştırmayla açıkladı: ‘Bu, 60 kg olan bir insanın, haftada 1.9 kg, yılda ise 99 kg istenmeyen maddeyi taşıması demek

Kıvırcık Saç Dert Değil


Esnek, canlı ve dolgun buklelere sahip olmak zor değil. İmrenilecek bukleler için tavsiye ve ipuçlarına göz atın.

Buklelerin havalı ve esnek olabilmesi için saçın...

- Sağlıklı olması; yani yeterince beslenmiş olması gerekir. Çünkü sebum uzun saçı en uç noktasına kadar besleyemez. Bu nedenle her yıkamadan sonra saç tipine uygun bir bakım ürünüyle saçınıza bakım yapılması gerekir. Saça dipten uca kadar yapılacak bu bakım sayesinde kırıklar da önlenebilecektir.

- Doğru kesimli olması gerekir. Saç ne kadar kısaysa o kadar fazla kıvrılacaktır. Bu nedenle bukleler için isteğiniz doğrultusunda bir kesim yaptırmanız da gereki r.

Kıvırcık saçların beslenmesi ve yıpratıcı dış etkenlerden korunması gerekir. Saçlar kurumuşsa canlılığını yitirir ve istenmeyen şekilde, düzensiz kıvırcıklar haline dönüşür. Her ihtiyaç için muhteşem ürünler çözüm sağlamaktadır:

- Nemli ortamlarda saçınız istenmeyen şekilde kıvrılıyor mu? Gündüz kremleri gibi derinlemesine işleyen bir serum kullanın. Bukleleri ağırlaştıran yağlı ürünlerden kaçının.

- Kıvırcıklarınız düzensiz mi? Ayaklanan buklelerinizi “styling” yani şekillendirme ürünleriyle alt edebilirsiniz.

- Kıvırcıklarınız hafifliklerini mi yitirmiş? Onlara hafifliklerini tekrar kazandıracak bir güç vermek için nemlendirici bir ürün kullanın ama fazla ağır sabitleyicilerden kaçının.

- Kıvırcıklarınız havalı değil mi? Defrize edici bir jel yardımıyla saçınızdaki kırıkları iyice düzeltin bigosu bulunmayan fönleri hiçbir zaman kullanmayın. Bu tip fönler kıvırcıkların tüm esnekliğini yok eder.

Saçınızı duşta ıslatın, bir havluyla kurulayın, hafif bir masajla saç şekillendirme ürününü hemen uygulayın. Saçınız çok kıvırcıksa onları fırçalamayın ve sakın bigosuz bir fön kullanmayın. Saçınıza canlılık ve parlaklık kazandırmak için bir serum da kullanabilirsiniz.

Kıvırcık saçlar kuru oldukları için genellikle cansız ve sönük görünür. Bu nedenle doğru hareket şampuan uygulamasından sonra yapılacak bir bakımdır. Sirkeli suyla durulama yaparak saça canlılığı yeniden kazandırılabilir. Bunların dışında şekillendirme ürünleri de kırıkları düzelterek saça canlılık kazandırır.

Kıvırcıkların sağlığını ve saçın tatlı parlaklığını korumak için permalı saçlara daha özenli bir bakım uygulamak lazımdır. Bu durumda da saçın genel sağlığı için kuruluğa karşı savaşı sürdürmek ve zayıf düşen saçı kuvvetlendirmek şarttır. Bunun için tavsiye edilen şey haftada bir, kuru saça maske uygulamak ve bir saat maskeli durduktan sonra saçı iyice durulamaktır.

Yüzünüze Uygun Saç Şekilleri

Saçlarınızı kestirmek istiyorsunuz ancak bir modele karar veremediniz. İşte yüz şekillerine göre, ideal saç kesimleri...

Yuvarlak:

Yüzünüzün yuvarlaklığını inceltmek istiyorsanız saçınızın volümünü yüksek tutacak modelleri tercih etmelisiniz. Yüzünüzün hatlarına göre öne doğru kesilmiş tutamlarda yüzünüzü biraz olsun inceltecektir.

Kare:

Kare yüz yapısı sert bir ifadeye sahiptir. Yüzünüzdeki ifadeyi yumuşatmak istiyorsanız saçınıza yuvarlak modeller kestirmelisiniz.

Dikdörtgen:

Suratta değişiklik yapan ama fazla değiştirmeyen bir yüz şeklidir. Şakak kemiğini örtecek şekildeti kesimler ile dengeli ve uyumlu saç modellerine sahip olabilirsiniz.

Üçgen:

Saç şeklinde daha negatif olan bir yüz biçimidir. Bunu enselerde saçı azaltarak şakak kemiğindeki bölgeden saç tepesine doğru volümü arttırarak yaptırabilirsiniz.

Baklava yüz:

En meşhur yüz biçimidir. Bu yüz biçiminde saçınıza uzun, kısa, düz, dalgalı, kahküllü modelleri uygulayabilirsiniz. Sadece bunları uygularken kuaförünüz ile diyalog kurarak boyunuza, kilonuza yada yüzünüzde nerenin ön planda, nereniz arka planda kalmasına karar vererek saç modelinizi bulmalısınız.

Yüz şekline göre saç kesilirken kuaförünüzle uzun uzun bir diyalog yapmalı, yüzünüzü mü, saçınızı mı ön plana çıkarmak istediğinizi belirtmelisiniz. Kilo, boy, giyim tarzınız ve hatta kişiliğinizi bile konuşmalı ve ona göre saç kesimi yaptırmalısınız.

Saç Bakım Ürünleri Faydalı mı

Banyomuzda birçok saç ürünü bulunur. Bunları kokuları, ambalajları, promosyonları gibi değişik sebeplerden satın alırız. Ancak tüm bu ürünlere neden ihtiyaç duyduğunuzu biliyor musunuz?

Şampuanlar

Şampuansız saçlarınızın nasıl görüneceğini bir düşünün. Havada uçuşan toz toprak içinde, kafa derinizin ürettiği yağlarla ve kullandığınız şekillendiricilerle, yıkanmamış saçlar matlaşır, yağlanır ve hatta kokmaya başlar. Sampuan suyla karışınca köpük üreterek ve yumuşatıcı etki kazanarak ( zengin amonyum sülfat ve sodyum sülfat gibi ) saçlarda ve kafa derisinde oluşan kirleri, oluşan yağları ve şekillendiricilerin kalıntılarını ortadan kaldırır. Yumuşatıcılar, yeni katkılarla köpükle durulanır. Köpük kirlerin arındırılması konusunda yardımcı olur. Şampuan tüm kiri yok der ve saçınızın temiz, parlak ve dolgun gözükmesini sağlar.

Kremler

Şampuanlar saçın doğal nemini yok ettiğinden, sonrasında krem kullanılmazsa, saçlarınız kaba ve kuru kalır. Kremler saça, dimentikon ve trisetilmonyum klorit gibi maddelerle katkıda bulunarak, doğal yağlanmayı ve yüzeyin pürüzsüz kalmasını sağlar. Statik yüklenmeyi yayarak, saçların dağılmasını, dolanmış saçların kırılmasını önler ve saçları yumuşak, parlak tutar. Ancak yanılgıya kapılmamak gerekir: Kremler hastalıklı ve hasarlı saçları asla iyileştiremez; çünkü saç canlı bir madde değildir. Kremlerin kullanım yoğunluğu kişisel ihtiyaça göre değişiklik gösterir. Örneğin saçlarınız boyalı, kalın telli ve parlaksa, ince telli ve özellikle boyasız saçlara göre daha fazla krem gerekebilir.

Şekillendirici ürünler

Bunlar günlük kullanılan ürünler olmamasına rağmen birçoğumuz saçlarımıza istediğimiz şekli verebilmek için bu ürünleri banyomuzda bulundururuz. Şekillendirici ürünler, polimer ve reçine gibi maddeler ihtiva ederler ve saça arzu edilen şekli vererek o şekilde kalmasını sağlarlar. Piyasadaki en yaygın şekillendiriciler katkı maddesi olarak polikuaterniyum, PVP ve dimetalaminoetilmetakrilat ihtiva eder. Saç köpükleri, jöleli spreyler ve şekillendirici spreyler saçlardaki dolgunluğu, bukle ve kıvrımları kontrol ederek, bunların kalıcı olmasını sağlarlar.

Bu ürünler şekillendirme öncesinde, nemli saçlara uygulanır. Sıkıştırılmış spreyler ve bukle sağlayıcı sıvılar, katı jölelere göre daha hafiftir. Dolgunluk ve buklelerin kalıcılığını sağlamak için kullanılırlar. Bu hafif ürünler, jöleye göre saçların daha az katı ve doğal hissedilmesini sağlarlar. Katılaştırıcı ve şekillendirici jöleler, köpükler ve sprey ürünleri ile aynı etkiyi sağlamakla birlikte, daha ağırdırlar ve daha ziyade katı şekillerin elde edilmesi amacıyla kullanılırlar. Bunlar aynı zamanda anlık şekillendirmelerde veya kuru saçları yeniden şekillendirmekte de kullanılabilirler. Değişik ihtiyaçlara göre formüle edilmiş pek çok çeşit saç bakım ürünü mevcut olduğundan, bunlar arasından saç şeklimize ve yaşantımıza en uygun olanını seçmek gerekir.

Bir dahaki saç kestirmenizde ve yeni şekil verdirmenizde, yeni görüntünüzü korumada size yardımcı olacak ürünü kuaförünüze danışmalısınız. Bu konuda bir profesyonelden görüş almak mutlaka daha yararlı olacaktır.

Her Daim Modern Kısa Kesimler Trendler

Yazın trendleri arasında kısa modern kesimlerin yeri ayrı. Başka hiçbir model kısa saç kesimi kadar her tip yüzde modern bir görünüm yaratmıyor.

Çünkü kısa saçı keserken kuaförün, optik olarak öne çıkarmak istediği ya da saklamak istediği yüz bölgeleriyle rahatlıkla oynayabilme şansı var. Ayrıca kısa saç kesiminde yer alan model seçeneği inanılmaz derecede fazla. İşte, kısa saçlar hakkında bilmek istediğiniz her şey...

Bugün klasik, yarın dağınık

Saçların şekli ruh halimize göre farklılıklar gösteriyor. Üstelik kısa saçlarda istediğiniz stilin etkisi diğer saç modellerinden çok daha fazla ortaya çıkıyor. İster jöleyle sıkıca arkaya tarayın, kremle dağıtın ya da köpükle ve spreyle şekil verin... Yıllarca uzun saç kullanıp daha sonra kestiren kadınların kendilerini kısa kesimli saçlarıyla daha bilinçli ve şık hissettikleri bilinen bir gerçek.

Trendlerin takipçisi

Kesimlerde birkaç küçük değişiklik, örneğin kaküllerde, işte yeni saç trendine ayak uydurdunuz bile... Bir sonraki kuaför randevunuzda saçınızın üst kısmında birkaç tutamı uzun bırakın, saçlarınız trendy perçemler olarak yüzünüze düşecektir. Ayrıca bu yazın saç trendleri arasında uçlarının rengi açılmış dağınık kesimler yer alıyor.

Maskülen kesim ya da feminen görüntü

Boyun bölgesi ve yüz formu dışında sahip olduğunuz kafa şekli de saçlarınızın ne kadar kısa olacağı konusunda söz sahibidir. İlginç bir yüz şekli ve güzel gözler sıradışı bir kısa kesimle daha da vurgulanabilir. Örneğin, maskülen ya da gergin yüz hatları, ense kısmı kısa ve kulakları açıkta bırakan bir kesim hiç de seksi görünmez. Onun yerine arka kısımların yer yer uzun bırakıldığı, dağınık görünümlü ve yumuşak geçişli kesimler yüze modern bir hava kazandırır. Eğer kafanızın arka kısmı yuvarlak değilse o zaman çok kısa kesimlerden kaçınmalısınız.

İnce telli saçlarda dolgun etki

Aşağı yukarı kulak hizasındaki basamaklı kesimler saçlara hacim verir. Bol kat verilmiş saçlar ise olduğundan çok daha zayıf görünür. Eğer ince telli ya da seyrek saçlara sahipseniz saçınızın aynı uzunlukta olduğu modelleri tercih etmelisiniz. Köpük ya da spreyle güçlendirilmiş saçlar aynı zamanda dolgun bir görünüm de kazandırır.

Hasar görmüş saçlara form kazandırmak

Dağınık kısa kesimli bir saç ya da katlı modern kesimler, uçları incelmiş ve hasar görmüş saçlara yeniden form kazandırır. Doğal buklelerde ise proporsiyonların uyumlu olması gerekir. Bu tarz saçlarda en iyisi ense kısmı uzun, uçlara doğru giderek incelen saç modelleridir.

Riske girmeden renk değiştirebilirsiniz

Sıkça yapılan denemeler kısa saçlarda uzunlara oranla çok daha kolay gerçekleşir. Üstelik beğenilmediğinde geri dönüşü de zor değildir. Düz formlu kesimlerde de platin sarı, mavi-siyah ya da bakır kırmızısı gibi sıradışı renkleri de uygulamak kolay olur.

Yüz şekilleri kesim için çok önemli

Sahip olduğunuz yüz formu aslında uygulamak istediğiniz her saç şekli için önem taşıyor. Saçlarınızı yıkadıktan sonra aynanın karşısında ortadan ayırarak dümdüz bir şekilde tarayın. Ellerinizle yüzünüzü iki yandan yumuşakça kavrayarak saç uçlarına kadar inin. Şimdi yüzünüzün yuvarlak mı, köşeli mi, üçgen mi ya da oval mi olduğunu göreceksiniz.

Dominant bir burun, çift çene ya da ince bir boyun gibi özelliklerden birine sahipseniz, yumuşak geçişli kesimler, hatları sertçe ortaya çıkaran kısa kesimlerden daha uygun olacaktır yüzünüze. Kate Moss''un oval yüzüne her türlü kısa kesim gider. Alın bölgesi, yanaklar, çene ve boyun da her türlü saç boyunu hoş gösterir. Aynı şey oval bir yüze sahip olan Sharon Stone için de geçerli. Bu yüzden alnı açıkta bırakan kesimler tercih ediyor. Üçgen bir yüz formuna sahip olan Rene Zellweger için de daha önce kullandığı bukleli saçlar uygun sayılmazdı. Yüzüne çene hizasını dolduran ve alın bölgesinden dökülen birkaç tutam saçla yuvarlak bir görünüm kazandırabileceğini keşfeden oyuncu, buna yakın bir kesim denedi.

Hangi Yüze Hangi Saç Modeli Yapılmalı


Bunun için önce yüz şekillerini bilmeliyiz. Yedi çeşit yüz şekli vardır. Bir yüzü oluşturan yedi şekil aşağıdaki gibidir.

Saçımızı kestirmeye karar vermeden önce ne istediğimize karar vermeliyiz. Saçımız mı ön planda olsun ,yoksa yüzümüz mü? İşte yüz şekillerine göre ideal saç kesimleri..

1-Yuvarlak Yüz:
Dengeli yumuşak bir yüz yapısıdır.Suratta değişiklik yapmaz. Ama yüzünüzün yuvarlaklığından şikayetçi iseniz ve bunu biraz olsun inceltmek istiyorsanız saçınızın volümünü yüksek tutacak modelleri tercih etmelisiniz. Böylece saçınız ön planda olup,yüzünüzün yuvarlaklığı biraz olsun azalacaktır.Yüzünüzün hatlarına göre öne doğru kesilmiş tutamlarda yüzünüzü biraz olsun inceltecektir.

2-Kare Yüz:
Kare yüz yapısıda yuvarlak yüz gibi dengelidir. Sertlik ön plandadır. Kare bir yüze saç kesimi yaparken e ğer yüz şeklinizi değiştirmek istemiyorsanız size en uygun olanı yine kare bir kesimdir. Fakat yüzünüzdeki ifadeyi yumuşatmak, dengelemek istiyorsanız saçınıza yuvarlak modeller kestirmelisiniz.Bunu yaparken saçınıza yuvarlak bir kesimli kahkül ve şakaklarınıza inen saç tutamları yaptırabilirsiniz.

3-Diktörtgen Yüz:
Suratta değişiklik yapan ama fazla değiştirmiyen bir yüz şeklidir. Eğer yüzünüzü biraz kısalmak amacı ile kesim düşünüyorsanız çene kemiğini geçmeyecek şekilde kesim yaptırabilsiniz. Şakak kemiğini örtecek şekilde kesilen kesimler ile dengeli,uyumlu saç modellerine sahip olabilirsiniz.

4-Enine Diktörtgen Yüz:
Bu yüz şeklinde yüzünüzü biraz uzatmak ver şakak kemiklerinizin ön plana çıkmasını istemiyorsanız uzun saç modelleri ya da saçınızda yukarlara verilecek volümlerle saçınızın biçimini dikdörtgen şeklinde kesimler vasıtası ile yüzünüzü inceltebilir ve yüz yapınızda birazda olsun değişiklikler yapabilirsiniz.

5-Ters Üçgen Yüz:
Surat yapısını tamamen değiştirebilen yüz şeklidir.Bu tip yüz şekillerinde daha modern kesimler yapmak mümkündür. Makyaj için ise en elverişli yüz biçimidir. Kişileri çok enerji dolu gösteren bu yüz şekline eğer yüz biçimini değiştirmeden daha bir güçlülük katmak istiyorsanız, saçınızın yanlarını ve enselerini kısa kestirerek ,saç tepesine volüm vererek kesilen saç modellerini tercih etmelisiniz. Ama kendinize biraz dengeli,uyumlu ve yumuşak bir yüz ifadesi vermek istiyorsanız tam tersi enselerde daha çok volümü olan ve saçın tepesine doğru volümü azaltılmış saç modellerini tercih etmelisiniz.

6-Üçgen Yüz:
Saç şeklinde daha negatif olan bir yüz biçimidir. Kişileri enerjisi zayıflamış ve yorgun gösterir. Bu tip yüz şekillerinde negatif olan yüz biçimini saçınıza verilecek pozitif enerji ile dengelemelisiniz. Bunu enselerde saçı azaltarak şakak kemiğindeki bölgeden saç tepesine doğru volümü arttırarak yaptırabilirsiniz. Küçük kare kesimler yaptırabilirsiniz.

7-Baklava Yüz:
Bu yüz biçiminde saçınıza uzun, kısa, düz, dalgalı, kahküllü modelleri uygulayabilirsiniz. Sadece bunları uygularken kuaförünüz ile diyalog kurarak boyunuza,kilonuza ya da yüzünüzde nerenin ön planda, nereniz arka planda kalmasına karar vererek saç modelinizi bulmalısınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Yüz şekline göre saç kesilirken kuaförünüzle uzun uzun bir diyalog yapmalı, yüzünüzü mü, saçınızı mı ön plana çıkarmak istediğinizi belirtmeli, kilo, boy, giyim tarzınız ve hatta kişiliğinizi bile konuşmalı ve ona göre saç kesimi yaptırmalısınız.

Saç Boyaması Hakkında Herşey

Kimyasal boyalar mı yoksa doğal boyalar mı, hangisini seçmeli? Saç rengini değiştirmek, beyazları gizlemek veya sadece bir ışıltı yaratmak için... En uygun saç boyası nasıl seçilir? Hangi metoda öncelik tanınmalı? Saç sağlığına zarar vermeden nasıl kullanmak lazım? Güzel günlerin şerefine saçlarınıza eğlence katın!

Kına çok popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal boyaların saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bulundurmamasıdır. Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır.

Hem saç boyası hem de dövme yapımında kullanılan kına; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan''da yetiştirilen bir bitkiden elde edilir. Bu bitkiden elde edilen renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer. Bunlar da maun ve kumral yansımalar elde edilmesine neden olur.

Birçok doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu bitki fazla bir renk seçeneği sunmaz; bu nedenle bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı karışımlar yoluna gider.

Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır. Dolayısıyla saça bakım yapmaları nedeniyle avantajlıdır. Eğer saçınızı boyamak değil de sadece kuvvetlendirmek istiyorsanız nötr kına uygulayın: boya maddelerinden arınmış kına saçınızı boyamaz.

Doğal boyaların özelliği, sentez ile elde edilmiş boyalarınkine oranla çok daha ufak olan molekülleridir. Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan kabuğa nüfuz etmelerini sağlar. Böylece direkt boyaların yaptığı gibi saç renginin geneliyle bütünleşirler.

Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından yararlıdır.

Kimyasal boyalara oranla daha uzun bir bekleme süresiyle uygulanmalıdırlar. Bu süre genellikle bir saat olmasına rağmen, her şey saçınızın doğal rengi ve kalitesine bağlı olarak dikkatle uygulanmalıdır. Örneğin açık renk saçta “havuç turuncusu” gibi bir sonuç istenmiyorsa, uygulama süresi kısa tutulmalıdır.

Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir uygulama süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun süre tutar. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.

Saç Bakımı için Doğal Yöntemler Püf Noktalar

Hepiniz uzun ve sağlıklı bir saça sahip olmak için onu sürekli kestirmeniz gerektiğini duyarsınız. Aslında sürekli saçınızı kestirmek sadece onun daha kısa olmasını sağlar. Sağlıklı olması ile hiçbir ilgisi yoktur.

Saç uzunluğu kafanızın şekli ve genişliği ile orantılıdır ve yeni teknolojilerle bile bunu değiştirmenize olanak yoktur. Sağlıklı ya da sağlıksız saç yoktur. Saçımız aslında ölüdür. Ölü olmasaydı kesildiğinde canımız yanmazmıydı? Eğer saçlarınızın ucu kırılmamışsa ya da boyama yüzünden hasar görmemişse onu sürekli kestirip sağlıklı ve uzun yapmaya çalışmak yanlış bir şey. Sadece stil değişikliği düşünenler için sık saç kestirilmesi önerilebilir. Saçınızın sağlıklı olması için yapabilecekleriniz: - Günlük olarak pahalı olmayan bir Vitamin (One-A-Day) alın. - Saçınızı fazla taramayın. Sadece gerektiğinde şekil vermek için tarayın. - Kaliteli bir tarak ya da fırça kullanın. Keskin metal ya da plastik uçlar saçlarınızın uçlarının kırılmasına neden olur.


- Kaliteli saç ürünleri kullanın. Çoğu alışveriş m erkezlerinde satılan şampuan ve saç ürünleri aslında birçok kötü kimyasal maddeyi içlerinde bulunduruyor. Mesela ''ammonium laurel sulfate'' , ya da silikon içeren ürünler saçınızı kurutarak daha kolay kırılmasına neden olabiliyor. İçlerinde birçok koruyucu madde bulunduğunu iddia eden bu ürünler saçınız için aslında en büyük tehlikeyi oluşturuyor. - Saçınızı sıkı bantlarla toplamayın. Bırakın rahat kalsın. Bu tür toplama şekilleri de kırılmalara neden oluyor.

Sıcak yağ tedavisi

Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

Hintyağı tedavisi

Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve bal tedavisi

Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein tedavisi

Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao yağı tedavisi

Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

21 Ocak 2009 Çarşamba

Saç Güzelliği için Sabun Tavsiye Ediliyor mu


Saçın güzel olması için öncelikle temiz olması şarttır. Şampuanınızın etkisini ve genel saç hijyeninizi artırmak için fırçalarınızı sık sık sabun ve sıcak suyla temizleyin.

- Şampuan öncesi saçınızı kir ve tozdan arındırmak için fırçalayın . Şampuanınız daha etkili olacaktır.

- Krem işlemini uygularken,kullandığımız saç kremi herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uç kısımlara uygulayın ve bol suyla durulayın.

- Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazladır. Bu nedenle bazik özellikli sabun saç için kesinlikle tavsiye edilmez. Saç tellerinin kurumasına ve canlı hücrelerin tellerden ayrılmasına neden olur.

- Şampuanın köpürme oranı, içeriğindeki köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Ayrıca saç ne kadar kirliyse şampuan o kadar az köpürür. Su ne kadar sert ve kireçliyse, o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir. Kısaca köpürme, şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.

Sıkça Sorulan Sorular

Ağarma

Saça rengini veren melanin pigmentlerinin yeterince üretilememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Yeterince melanin bulunmaması sonucu saçın ağarması veya saçın beyazlaması olarak adlandırılan sorunlarla karşılaşılıyor. Saçın erken ya da geç beyazlaması tamamen genetik ve biyolojik nedenlere bağlıdır. Saç, keseciğindeki melaninle renklenir ve deriden renklenmiş olarak çıkar. Bu yüzden halk arasında bahsedildiği gibi, saçın bir gecede aniden beyazlaması mümkün değildir.
Bademyağı

Bademyağı uzun süredir saç için besleyici olarak bilinir. Ancak genellikle bu ürünlerin saçtan temizlenmesi çok zor olduğundan çok fazla yıkama ile sağlanan yarardan daha çok zarar yaratılabilir. EM serisi bu doğal besleyicilerin yararlarını yıkama ve uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bademyağı, kına ve limon gibi bilinen doğal besleyicilerin özlerini içerecek şekilde hazırlamıştır.
Bepantene

Bepantene, Panthenol içeren bir ilacın ticari ismidir. Panthenol cilt ve saç için yararlı bir vitamindir. Ancak bu vitaminin yararlı olabilmesi için doğru şekilde uygulanması gereklidir. Saça uygulanacak Bepantene''li karışımlardan bu vitaminin saç tarafından ne kadar alınacağı belli değilidir. Ayrıca genellikle bu ürünlerin saçtan temizlenmesi çok zor olduğundan çok fazla yıkama ile sağlanan yarardan daha çok zarar yaratılabilir. EM serisi bu vitaminin yararlarını yıkama ve uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bu vitamini içerecek şekilde hazırlamıştır.
Bit

Bit toplumumuz tarafından maalesef yakından tanınan bir asalak böcektir. Ancak halk arasında bit ile ilgili çok yanlış bilgilere rastlanmaktadır. Bunlardan biri de şampuanın bit yapmasıdır. Bit saç telleri üzerine yerleşerek bir asalak olarak yaşar ve ancak başkasından bulaşabilir. Giderilmesi için ise mutlaka bir doktora danışmak gerekir.
Boya/perma/gölge

Boya, perma ve röfle gibi işlemler saça uygulanan kimyasal işlemlerdir. Doğru ürün ve uygulayıcı seçilmediği taktirde saça çok zarar verebilir. Kaliteli ürünler kullanılarak zarar minumuma indirilebilir. Ayrıca saçınıza uygun bir boyalı/permalı saçlar şampuanı ve saç kremi kullanarak saçınızın parlaklığını, yumuşaklığını boya/perma gibi işlemlerden sonra da sağlayabilirsiniz.
Cansızlık

Vitamin ve mineral eksikliği, kimyasal işlemler, yanlış ürün kullanımı, güneş, klorlu su gibi çevre şartları, ateşli hastalıklar, hormonal değişiklikler gibi pek çok sebeple saçlar canlılığını kaybedebilir. Yapılması gereken öncelikle iyi beslenmek, saçınıza uygun EM ile saçınıza uygun bakımı sağlamak, çevre şartları, tarama ve kimyasal işlemlerden kaynaklanan hasarlara engel olmaktır.
Dökülme

Saçların belirli bir sayıda dökülmesi ve yerine yenilerinin çıkması, insan vücudunun normal işleyişi gereğidir. Günde maksimum 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Saç dökülmesinin sorun olarak adlandırılması için, dökülen saç miktarının çok fazla artması veya yenilerinin çıkmaması gerekir. Saç dökülmesini artıran nedenler ateşli bulaşıcı hastalıklar, hamilelik, bazı il açlar ve ışın tedavileri, troit bezi rahatsızlıkları, cilt enfeksiyonları, stres, yorgunluk, uykusuzluk, vitamin eksikliği, yanlış uygulanan zayıflama rejimleri, yaşlanma, hormonal bozukluklar ve genetik özelliklerdir.
Fönün zararı

Saç kurutma makinesinin, doğru şekilde kullanmak kaydı ile saçlarınıza zararı yoktur. Saç kurutma makinesi kullanmadan önce havlu ile saçınızdaki fazla suyu alın. Saç kurutma makinesini düşük sıcaklık ve düşük üfleme hızına ayarlayın. Saç kurutma makinesini yeterli uzaklıktan bütün saçınız üzerinde dolaştırın. Tek bir noktaya sürekli ısı vermemeye dikkat edin. Bu saçınızın doğal nemini kaybetmesine neden olur ve saçınıza zarar verir. Mümkünse saçınızı ısıya karşı koruyacak ürünler kullanın.
Kabarma

Saçların kabarması, saç teli kalınlığı, saçın gürlüğü, saç derisinden çıkış şekli, statik elektriklenme, saç tellerinin kayganlığı, yıkama suyunun sertliği gibi pek çok faktöre bağlıdır. Özellikle kuru ya da karma saçlarda uçlara doğru elektriklenme ve kabarma görülebilir. Yapılacak en doğru şey bu tip saçlar için kremli şampuan ya da saç kremi kullanmaktır.
Kaşıntı

Saç derisinde kaşıntı pek çok sebepten olabilir: -Saç derisinde aşırı yağlılık veya kuruluk. -Doğru ürün kullanımı ve yıkama sıklığı (seyrek yıkama). -Kepek problemi. -Aşırı hassasiyet. -Alerji veya cilt rahatsızlığı. Nedeni iyi tespit edilmeli ve o yönde hareket edilmelidir.
Kepek

Kepek, cildin yenilenmesi sürecinde ölü deri hücrelerinin normalden daha hızlı ve büyük parçacıklar halinde dökülmesidir. Derinin yenilenmesi vücudun doğal bir işlevi olup, ölü deri normal saç derisinden çok küçük ve gözle görülmesi zor olan parçacıklar halinde atılır. Yenilenme işleminin normalden daha hızlı ve büyük parçacıklar halinde olması durumunda ise saçlarda kepek sorunuyla karşılaşılır. Araştırmalar kepek oluşumuna bir mikrooganizmanın neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kepeğe karşı etkili şampuanlarla kepek sorununun önüne geçilir.
Kestirme

Saçın belli aralıklarla kesilmesinin saça ekstra bir bakım sağlaması söz konusu değildir. Ancak uzun saçlarda en sık rastlanılan saç ucu kırılmaları en basit biçimde saçın kestirilmesi ile giderilir ve saçların genellikle 2-3 ayda bir uçlardan kestirilmesi önerilir. Buna rağmen saç ucu kırıklarının bir daha oluşmasını engellemez. Bu nedenle, her şampuanlamadan sorna saçın tipine uygun bir saç kremi kullanıldığı takdirde saçın yıpranması önlenebilmektedir.
Kına

Kına eski zamanlardan beri saç bakımı ve renk değiştirme amacıyla kullanılan bir maddedir. Saç telinin üzerini kaplayarak renk değişimi ve parlaklık sağlar. Ancak çok sık uygulanması tavsiye edilmez. 2 aydan daha sık uygulanan kına saçı sertleştirdiği için kolayca kırılmasına neden olabilir. Ayrıca saçın rengine ve yıpranma, röfle, boya, perma gibi bir işlem geçirmiş olma durumuna göre saçınızda istenmeyen bir renk yaratabilir. Ve kına işleminden sonra saçınızın rengini değiştirmek çok zor ve hasar verici olabilir. EM, bu doğal bakım maddesinin yararlarını hiç bir uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bademyağı, kına ve limon gibi bilinen doğal besleyicilerin özlerini içerecek şekilde hazırlamıştır.
Kırılma

Saçınız nemli halde iken geniş dişli bir tarak kullanarak saçınızı tarayın. Tarama hafif hareketlerle uçlardan başlayıp açıldıkça yukarı doğru çıkarak yapılmalıdır. Bu şekilde saçlarınızı kırıklardan korursunuz. Geniş dişli, diş aralıkları açık ve saçın takılabileceği pürüzler olmayan tarak tercih edilmelidir. Fırça tercih ederken baş derinizi çizmeyecek şekilde kıl uçları yuvarlatılmış olanları tercih ediniz. Fırça kullanırken saçlarınızı yıpratacak sert hareketlerden kaçınmanız tavsiye edilir. Saçlarınızı önce uygun bir tarak yardımı ile tarayıp açtıktan sonra gerekiyorsa fırçalayınız.
Kil

Kil eskiden beri halk tarafından temizlik amaçlı kullanılan doğal bir maddedir. Kilin özelliği yağ emici olmasıdır. Ancak saçta bulunan yağ dışındaki kirlere etkisi olmadığı gibi, saçın korunması için gerekli besleyici temel yağları da fazlası ile emerek saçı kurutma ve hasarlara açık bırakma riski vardır. Ayrıca genellikle bu ürünlerin saçtan temizlenmesi çok zor olduğundan çok fazla yıkama ile sağlanan yarardan daha çok zarar yaratılabilir.
Kuruluk

Saçta kuruluk saç köklerinde bulunan ve yağ salgılayan keseciklerin yeterli çalışmamasından kaynaklanır. Beslenme şeklimiz saç sağlığını etkileyen bir faktördür. Saç sağlığı için yeterli miktarda A, B, C, D, E ve P vitamini, çinko ve kalsiyum içeren besinler almak gerekmektedir.
Kurutma

Temiz kuru bir havlu ile hafifçe bastırarak saçınızdaki fazla suyu alın. Saçınızı ovuşturmayın. Mümkünse saçınızı kendi kendine kurumaya bırakın.
Limon

Limon uzun süredir saç için besleyici ve parlatıcı olarak bilinir. Ancak genellikle bu ürünlerin saçta doğrudan kullanımı ve daha sonra temizlenmesi en etkili faydayı sağlamayabilir. EM serisi bu doğal besleyicilerin yararlarını yıkama ve uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bademyağı, kına ve limon gibi bilinen doğal besleyicilerin özlerini içerecek şekilde hazırlamıştır.
Matlık

Saçın parlaklığı temel olarak ışığı yansıtan yüzeyinin pürüzsüzlüğüne bağlıdır. Saç telinin yüzeyini kaplayan tabaka tarama, güneş ışığı gibi çevresel faktörler ve röfle, perma gibi kimyasal işlemler sonucunda yıpranır ve pürüzlü bir hal alarak parlaklığını kaybeder. Buna engel olmak için yapılacak en doğru şey yıpranma sebeplerini ortadan kaldırmak ve EM Seramid''li şampuan kullanmaktır.
Sabun

Saç temizliğinde yurdumuzda halen yaygın bir şekilde kullanılan sabun kimyasal yapısı bakımından alkali bir maddedir ve saç temizliği için önerilmemektedir. Alkali özellikteki maddeler pH değeri olarak baziktir ve cildin pH değerinden çok farklı olduklarından saç derisini kurutma, hatta tahriş edebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca saçları yumuşatan hiç bir madde içermediğinden saçlarımızı sertleştirir, saçımızın üzerinde mat bir film tabakası bırakarak saçımızı matlaştırır.
Sabun ve şampuan kullanımı

Yalnızca şampuanla yıkamak tavsiye edilir. Çünkü, saç temizliğinde yurdumuzda halen yaygın bir şekilde kullanılan sabun kimyasal yapısı bakımından alkali bir maddedir ve saç temizliği için önerilmemektedir. Alkali özellikteki maddeler pH değeri olarak baziktir ve cildin pH değerinden çok farklı olduklarından saç derisini kurutma, hatta tahriş edebilme özelliğine sahiptir.
Sertlik

Saçın yumuşaklığı saç telinin kalınlığı öncelikle genetik özelliklere bağlıdır. Yapılacak en doğru şey bu tip saçlar için kremli şampuan ya da saçınıza uygun şampuan ve saç kremi kullanmaktır.
Sirke

Sirke eskiden beri halk arasında saçları parlatmak amacıyla kullanılır. Saçların sabun ile yıkandığı durumlarda sirkenin, sabundan dolayı saç üstünde oluşan mat tabakayı çözerek saçı parlattığı doğrudur. Ancak şampuan ile yıkanan saçlarda bu tip bir matlaşma olmayacağından sirke kullanmak gereksizdir. Herhangi bir faydası yoktur.
Şekillendiriciler

Jöle seçiminde teknolojisine güvendiğimiz markaları dikkate almalıyız. Jöle doğru ürün seçildiyse ve doğru şekilde kullanılıyorsa saça zarar vermez. Kullanım sonrası saçta jöle varken yatmamakta yarar var, mutlaka saç yıkanmalı ve diplere değil saça uygulanmalıdır. Saç diplerine uygulanması saç derisinin hava almasını engelleyecektir.
Uzama

Normal olarak sağlıklı bir insanın saçının ayda ortalama 1-1.5 cm uzadığı kanıtlanmıştır. Eğer saçınız daha yavaş uzuyorsa ve çok cansız ise öncelikle saçın genel sağlığı ile ilgili önlem almak gerekir. Özellikle vitamin eksikliği, hormonal değişiklikler ve genetik özellikler saçın genel sağlığı konusunda önde gelen faktörlerdir.
Yağlılık

Yağlılık cinsiyete ve yaşa bağlı olarak saç derisinin normalden daha fazla sebum üretmesi olarak tanımlanır. Yağlılığın ana kaynağı saç folikülündeki yağ bezleridir. Sebum oluşması yaşa göre değişkenlik göstermektedir. İnsan vücudunda yağ bezleri doğduğunda mevcuttur. Ancak ergenlik çağına kadar çok fazla faaliyet göstermezler ve çok küçüktürler. Ergenlik çağının gelmesiyle birlikte büyürler ve sebum üretmeye başlarlar. Sebum üretim miktarı 20 yaş civarında maksimum noktaya ulaşır ve daha sonra azalmaya başlar. Özellikle bu dönemde beslenme çok büyük bir faktördür. Yağlı yiyeceklerden özellikle kaçınmak gerekir. Ancak elbette ki bu noktada genetik özellikler belirleyicidir. Yağ bezlerinin miktarı ve ne kadar yağ ürettiği genellikle genetik özelliklere bağlıdır. Metobolizma ve genetik özellikler önemli bir faktördür.
Yumurta

Yumurta protein içeriği yüksek olduğundan uzun süredir saç için besleyici olarak bilinir. Ancak genellikle bu ürünlerin saçtan temizlenmesi çok zor olduğundan çok fazla yıkama ile sağlanan yarardan daha çok zarar yaratabilir. EM serisi bu doğal besleyicilerin yararlarını yıkama ve uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bademyağı, kına ve limon gibi bilinen doğal besleyicilerin özlerini içerecek şekilde hazırlamıştır.
Zeytinyağı

Zeytinyağı uzun süredir saç için besleyici olarak bilinir. Ancak genellikle bu ürünlerin saçtan temizlenmesi çok zor olduğundan çok fazla yıkama ile sağlanan yarardan daha çok zarar yaratılabilir. EM serisi bu doğal besleyicilerin yararlarını yıkama ve uygulama zorluğu olmadan sunmak amacıyla, şampuan ve saç kremlerini bademyağı, kına ve limon gibi bilinen doğal besleyicilerin özlerini içerecek şekilde hazırlamıştır.