12 Aralık 2008 Cuma

Saç Hakkında Sorular ve Cevaplar


Ekilmiş saçların ömrü ne kadardır?

Ekilen saçlar iki kulak arasındaki dökülmeyen saç genetiğine sahip saçlardan alındığı için, yeni yerlerinde de aynı şekilde yani ÖMÜR BOYU kalacaktır.

Ekilmiş saç özel bakım veya belirli aralıklarla kontrol gerektirir mi?

Hayır. Ekilmiş saç da kendi saçınız olduğu için, HİÇBİR ÖZEL BAKIM GEREKTİRMEZ. Bu güne kadar saçlarınızın kesme, şekil verma, boyama, perma ve temizlik işlerini nasıl yapıyorsanız aynı şekilde devam edebilirsiniz.

Ekilmiş saçlar uzar mı?

Ekim yapıldıktan 3 ay sonra sakal görünümünde çıkmaya başlar., normal saçlarınız gibi ayda ortalama 1 cm uzayarak yumuşak bir karakter kazanarak diğer saçlarınızın görüntüsüne kavuşur.

Ağrı, acı duyulur mu?

Hayır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştiğinden ağrı, acı duyulmaz.

Saç ekme işlemi süresi nedir?

Ekilecek bölgenin açı klık derecesine göre değişip, yaklaşık 3 saat kadardır.

Sık şampuan kullanımı saç dökülmesine neden olur mu?

Şampuanlar saç dökülmesine neden olsaydı, kafa derisinde, yüzde, boyun ve omuzda da aynı tip alerjik veya cilt reaksiyonlarının olması gerekirdi.

Saçın canlılığı neye bağlıdır? Saçın dökülmesine yol açan faktörler nelerdir?

Saçın canlılığı organizmanın özellikle derinin canlılıına bağlıdır. Yanlış beslenme, heyecan ve stres, bazı hastalıklar, hormon dengesizlikleri, kimyasal sprey ve jöleler, asit oranı yüksek şampuanlar ve özellikle genetik faktörler saç dökülmesine yok açar.

Günde 50-100 arası saçın dökülmesi normal midir?

Tarama, yıkama ve benzeri eylemler sırasında günde 50-100 saç dökülür ve bu normaldir.

Saç köklerinin yağ ve kir tarafından tıkanması dökülmeye neden olur mu?

Bunlar akne ve kıl dökülmesine neden olabilir. Fakat saçları dökmez.

Bazı kozmetik ürünler saçların daha kalın ve hızlı çıkmasını sağlar mı?

Bir kozmetik ürününden beklenecek en iyi şey saçlarınızın daha sağlıklı olduğu hissidir. Bazı ürünler saç dökülmesini yavaşlatır gibi görünse de bu geçicidir.

Saç spreyi veya köpüğü kullanmak saçı döker mi?

Bu malzemelerin, saçı bir arada tutmak için yapışkan bir maddeyle kaplamaktan başka hiçbir etkileri yoktur. Saç dökülmesi derinizin altındaki DERMİS tabakasında gerçekleyen bir süreçtir.

Şapka ve peruklar saç dökülmesine neden olur mu?

Bunlar saç dökülmesini iyi veya kötü yönde pek etkilemez. Başa, doğru şekilde tutturulan peruklar, saç dökülmesine neden olmaz.

Vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olur mu?

Vitamin eksikliğinden dolayı, özellikle kadınların doğum sonrası saçlarının döküldüğü görülmektedir. Vitamin eksikliğinden ziyade, vitamin zehirlenmesi nedeni olabilir.

Saçı dökülen erkeklerde, o bölgenin kan dolaşımı yetersiz midir?

Kan dolaşımı her bölgede mevcuttur. Ancak kafanın üst kısmında yer çekiminden de kaynaklanan dolaşım daha azdır.

Kellerin kafa derisinde bir hastalık var mıdır ?

Bazı hastalıklar saç dökülmesine neden olabilmektedir., fakat bunlar androgenetik kellikten çok farklı şekilde olmaktadır.

Saç kazıtmak daha gür ve kaliteli saç çıkarır mı?

Bunu kanıtlayan hiçbir bilimsel veri yoktur.

Saçların rengi ve şekli kalıtımsal özellik taşır mı?

İnsan yaşlandıkça saçlardaki PİGMENT miktarı azalır, saç önce gri daha sonra beyaza döner.

Saç kılını besleyen nedir?

Saç kılı deri altındaki yağlı bir kesecikten çıkar ve oradan beslenir. Bu keseciklere SEBUM denilen bir tür yağ üreten yağ bezeleri açılır. Saçların tümüne yağ sağlayan bu bezelerdir.....

Saçınız Artık Daha Güzel Olacak


Günün modasına göre saçlarını kazıdılar, pudraladılar, peruk taktılar ya da boyadılar. Ancak bugün artık sağlıklı, güzel ve ışıl ışıl saçları elde etmenin dertsiz tasasız yolları da var.

Kuru saçlar

Kuru saçların neme ihtiyacı vardır, bu nedenle etkili bir saç kremi her şampuanın kesinlikle olmazsa olmazı. Saçınızın kökleri dışında her yanına boydan boya uygulayın. Yaklaşık üç dakika bekleyin, ardından kayganlığı gidinceye dek durulayın.

Saç maskeleri ışıltıyı artırmak için muhteşem bir çözüm, ancak saçta beş dakikadan uzun süre bekletildiği takdirde işe yarar.

Kimyasal maddeler ve saç kurutma makinesiyle aşırı derecede kurutma en aza indirilmeli. Öte yandan gölge ve renk, gereğince yapılırsa ışıltıyı ve saçın kalitesini artırabilir. Kullanılan ürünlerdeki peroksit düzeyinin de az olmasına dikkat edilmeli.

Boyamadan sonra saç renginin korunması için, daima boyalı saçlar için geliştirilen ürünler kullanılmalı. Bu ürünler alkol içe rmez ve pH dengesini korur, böylece saçın fazla kurumasının önüne geçilir.

İnce ve cansız saçlar

Saç serumları kırılan uçları düzleştirmede son derece işe yarar. Parmaklarınızın arasına bir damla alarak yıpranmış saç uçlarına uygulayın.

Hacimsiz saçlar çoğu zaman fazla ürünün, özellikle de saç kremlerinin kullanması sonucu ortaya çıkar. Daha hafif bir ürüne geçin ya da birkaç gün boyunca hiç kullanmayın. Saçlara hacim ve hareket kazandırmak amacıyla, saç diplerine (geri kalan yerlere değil) köpük sıkın. Saç kurutma makinesiyle şöyle bir kurutun.

Yağlı saçlar

Saç derisinde biriken sebum adlı yağ hücrelerinin fazlalığı düzensiz şampuanlama, terleme ya da hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Saç derisindeki bezlerden gelen salgılar saç tellerinin üzerini kaplar, toz ve kirler saçta toplanır, böylece saçınız yağlı, cansız ve donuk bir görünüme bürünür. Çaresi: saçınızı her gün arındırıcı bir şampuanla yıkayın. Krem içermeyen şampuanlardan kullanın.

Dalgalı saç

Saç türleri arasında en yaygın olanı budur. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60''ı değişen oranlarda dalgalı saça sahiptir. Dalgalı saç genellikle kuru olur, bu nedenle nemlendirici içeren şampuan ve kremlere gerek vardır.

Islak saça uygulanan serumlar saç tellerini yumuşatır.

Serum ve köpükler saçtaki kıvrımları vurgular.

Saçın ıslakken düz taranması, jöle sürülmesi ve kendi kendine kurumaya bırakılması da izlenebilecek başka bir yöntemdir.
Saçla ilgili önemli ipuçları

Saçınızın sağlığını yitirecek kadar kötüleşmesine izin vermeyin. Güneşten kaçının, özellikle de saçınız boyalıysa...

Her zaman nazik şampuanlar ya da kremler kullanın. Saç tipinize ya da saçınızın durumuna uygun ürünler seçin.

Saçınızı sert havlularla kurulamak dalgaları kıvırcık hale getirebilir.

Saç tipinizden emin değilseniz kuaförünüze ya da uzman tehşhisine başvurun.

Saç kesiminin önemi

İnce telli ve düz saçlar cesaret ister

Saçınızı omuzlarınızdan aşağıya uzatmayın; zekice kesilmiş katlar saçınızı daha kalın göstererek hareket kazandırır. Yüz şeklinize uygun bir perçem de iyi fikirdir.

Kalın ve sert saçlar

En kolay saç tiipi, ama sürekli bakım ve kontrol gerektirir. Fazla kısa kesmeyin, yoksa çim adama benzersiniz.

Dalgalı saçlar

İnceden kalına doğru uzanır, bu yüzden kesim ve uzunluk tamamen yüz şekline bağlıdır. Ne kadar uzatırsanız, dalgaları o kadar azalır.

Kıvırcık saçlar

Bu saçların yapısı büyük çeşitlilik gösterir, ancak önünüzdeki seçenekler sınırlıdır. Doğal haliyle bırakın, iyi bakın ve örme, topuz gibi stil tekniklerini öğrenin ya da düz hale getirin. Bu sonuncusu kimyasal işlem gerektirdiğinden, saçınızı sağlıklı tutmak için sürekli bakım uygulamanız gerekecek. Düzleştirme işlemini profesyonellere bırakmanız en iyisi.

Sağlıklı Saçlar için Yapılması Gerekenler


Saçlarınızın sağlıklı görünmesini istiyorsanız; 2 ayda bir kestirin, ılık su ile yıkayın ve kremi sadece uçlarına sürün.
Saç bakımında dikkat etmeniz gereken diğer hususlar şöyle:

Jöle sürünce saçlar dökülür mü? Jöle saçta 2-3 gün kalırsa havasız bıraktığı için saç dökülür. En azından ertesi gün saç yıkanmalıdır.

Mevsim dönümlerinde saçlara özel bir bakım uygulanmalı mı? Bu konuda her zaman bir bakım yapmak lazım. Belli markaların şampuan, krem ve serumları h er zaman değil ama mevsim dönümlerinde kullanılmalı.

2 ayda bir saçları kestirmek gerekir mi? Saçlar ucundan alınınca daha sağlıklı olduğu için çabuk ve dengeli uzar. 2 ayda bir saç kesimi normaldir. Böylece şekli de bozulmamış olur.

Saçın her gün yıkanması zararlı mıdır? Saç kendi yağında kalmalıdır. Ama mesela günde 3 şampuan yapıyorsanız zararlıdır. Her gün yıkansa bile 1 şampuan yeterlidir.

Saç için özel bir krem kullanılmalı mıdır? Her zaman saçın ucuna uygulanmalıdır. Çünkü krem saçın dibini yumuşattığı için saçı döker.

Saç nasıl suyla yıkanmalıdır? Saçları ılık suyla yıkamak daha iyidir. Ilık su saçı parlak yapar. Yıkama sonrasında 1 kez soğuk su tutulmalıdır. Çünkü hem beyin rahatlar hem de saçlar canlanır.

Esmer bayanlara ne renk saç önerilir? Esmerler sarışın olacaksa önce uçlardan başlanılır. Yani dip çok koyu, uçlar sarı olmalı. Dekolteye düşen sarı saçın esmer tene yakışıp yakışmadığına bakılır.

Ağır diyetler saçın dökülmesine neden olabilir. Saç için en önemli olan diyetin içeriğidir. Protein açısından yetersiz diyetler, saç köklerini dinlenme dönemine sokarak, proteinden tasarruf etme yoluna gider. Bu ağır diyetleri takiben 2-3 ay içinde yaygın saç dökülmesi görülebilir.

Sıkı topuzlardan kaçının. Sıkı toplanmış saçlar, at kuyrukları, topuzlar ve örgüler saçların köklerini zayıflatmaktadır. Özellikle alnın yan kısmındaki saç dökülmelerinden, sıkı ve gergin toplamalar sorumludur.

Uzun Saç ve Saç Bakımı Hakkında


Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02mm - 0.04mm arasıdır.

· Sarışın bir kafa derisinde, kızıl veya koyu renkli olanlara nazaran daha çok saç teli bulunur.

· Bir saç teli, aynı kalınlıktaki demir kadar güçlüdür.

· Kafa derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur.

· Günde 40 ile 100 saç teli dökülmesi normaldir.

· Saç kökü, günde 0.35mm uzunluğunda saç teli üretir / iter. Bu da saç telinin yaklaşık olarak 1 ayda 1cm uzaması demektir. Uzama oranı kişiye, yaşa, diyete,vs. göre değişir.

Sağlıklı bir saç telinin ömrü ortalama 2 - 6 yıldır. Saç teli ömrü, kişinin azami saç uzunluğunu belirler. Bel uzunluğu için yaklaşık 6 senelik saç teli ömrü gerekir, ki buna periyodik kırık aldırmalar dahildir. Saç teli ömrü 2 sene olanların bel uzunluğuna ulaşmaları mümkün değildir.

· Saç için doğru vitaminler de önemlidir. A vitamini eksikliği, saçları kırılganlaşır ve kepek oluşumunu arttırır. B1 veya B6 vitaminleri eksikliği, saç dökülmesine sebebiyet verir. C vitamini saç köklerini uyarır ve saç uzamasını ve saç tellerindeki pigment üretimini düzene sokar. B12 vitamini, saç köklerini besler.

Kalitesiz ve pürüzlü dişlere sahip taraklar ve keskin kenarlı tokalar saç telinin dokusuna hasar verir. Böyle bir hasarda saç teli kolaylıkla kopabilir veya düğümlenmelere yol açabilir.

Kırıklar genelde sert fırçalama / tarama yüzünden olur, özellikle de saç ıslakken. Bununla birlikte saç teli, doğal elastikiyetini kaybedecek şekilde kuruduğunda da kırılabilir. Kırıklar zamanla iki yana açılır ve bu da saçın uzamasını sekteye uğratır.

Sert ve keskin her şey saça zarar verebilir. Saça karşı güç kullanmak da saça zarar verir. En basitinden, yandaki fotoğrafta basit bir saç lastiğiyle zarar gören bir saç teli görünüyor. Saç lastikleri saça genelde güç kullanılarak takılır ve bu gerilim saç tellerini deforme edebilir. En güzeli, küçük saç lastiklerinden ziyade, geniş ve büyük saç bantları kullanmaktır.


· Saç tellerinin, orijinal hallerine dönmek gibi bir hu yu vardır. Düz saçlara at kuyruğu yapılıp çözüldüğünde dalgalı olsa da, yıkandıktan sonra tekrar düzleşir. Gevşek bağlama usulleri, at kuyruğu, topuz ve diğer saç stilleri saça zarar vermez. Saç tellerine karşı güç kullanmayın yeter.

· Konu saç bakımına geldiğinde saçları ipeğe benzetebiliriz. İpekli giysiler nasıl yıkanır? Çamaşır makinesine atıp, yüksek derecede ısıyla, en ucuz deterjanla, yüksek devirde, ve sıkma programında mı? Eğer böyle bir şey yaptıysanız sonuçlarını görmüşsünüzdür.

· Saçları yıkamak için direkt musluk suyu ısısı idealdir. Neden saçlar için sıcak yerine soğuk su idealdir? Çünkü sıcak su, kafa derisindeki doğal yağı eritir. Bu doğal yağ, saçı tararken veya fırçalarken tüm saç tellerine dağılır ve koruma ve parlaklık sağlar. Bırakın bu yağ kalsın. Jojoba yağı gibi ilave ürünler de iyidir ama asla kafa derisinin ürettiği orjinali gibi değildir.

Ayrıca sıcak su saç telinin dış katmanlarındaki pul dokuyu genişletip açar ve saç telinin gövdesini daha korumasız kılar. Lütfen saçınız için sıcak su kullanmayın. Aslında teniniz için de kullanmayın. Günümüzdeki pek çok cilt rahatsızlığı, çok sık ve çok sıcak suyla yıkanmaktan oluşmaktadır.

· Duş almadan önce saçlarınızı tarayın ya da fırçalayın. Bu, saç tellerini bir hizaya sokar ve duş esnasında saçların dolaşmasını önler. Duş esnasında saçlarınızı mümkün olduğunca hareket ettirmeyin. Bu şekilde dolaşmaları ve çözülmesi zor düğümleri engellemiş olursunuz.

· Duşta saçınızın her telinin tamamen ıslandığından emin olun. Saçınızı arkaya salarak değil öne veya yana salarak yıkayın.

· Şampuan, saçı temizlemek içindir, kafayı beyaz bir köpükle doldurmak için değil. Yeterli miktarda ve doğru şekilde kullanılmalıdır. Biraz şampuanı iki avcunuza paylaştırın. Avuçlarınızı başınıza, saçların başladığı yerden itibaren sürün ve saçların uçlarına doğru devam edin. Şampuan saçta cıvık bir hal almalı, eğer köpürmeye başladıysa çok şampuan dökmüşsünüz demektir.

Parmaklarınızı saçlarınızın içinden geçirerek uçlarına dek şampuanı ovalayarak dağıtın. Şampuan, saç tellerinin en üst katmanına yerleşen kiri alır. İkinci veya üçüncü defa saçı şampuanlamaya gerek yoktur. Şampuan köpükleri tek seferde gereken temizliği gerçekleştirecektir. Durularken, saçtaki tüm şampuanın gittiğinden emin olun. Daha sonra devamlı akan suyun altında yarım dakika daha durarak kalıntıların da gitmesini sağlayın.

· Saç için gereken belli başlı üç ürün vardır : Şampuan, bakım ürünleri ve saç yağı. Birkaç da basit araca ihtiyaç vardır : Seyrek dişli tarak, standart tarak ve kısa uçlu bir saç fırçası.

· Saçları yağlamak, saçların nemini kökten uca kadar korumak içim mükemmel bir yoldur. Genelde jojoba, hindistancevizi yağı ve tatlı badem yağı kullanılır. Saçları yağlamak kolay bir iştir. Önce saçlarınızı yıkayın. İyice kurutun ve tarayarak düzgünleştirin. Avcunuza iki damla yağ damlatıp iki avcunuza iyice dağıtın.

Sonra avuçlarınızdaki yağı saçınızın kulak memesinden aşağıda kalan kısmına uygulayın. Kafa derinize uygulamayın çünkü kafa derisinin pH dengesini altüst edecektir. Avuçlarınızı saçınızın iki yanına gelecek şekilde kavrayıp yavaşça aşağıya, saçınızın ucuna doğru sürün. Elinizdeki tüm yağı saçınıza yedirdiğinizden emin olana dek sürdürün. Saç telleriniz kalınsa veya dalgalıysa parti parti yapabilir, yağ oranını arttırabilirsiniz. Saçınızdaki yağ, bir dahaki yıkamaya kadar saçınızda durmalıdır.

· Saçları haftada iki kez yıkamak idealdir.

· Dolanan saçları banyodan önce çözün. Saçlar ıslandığında zarar görmeleri daha kolay olur.

· Saçlar yıkanırken bir yana salarak yıkayın, kafanızın üstüne toplayıp yıkamayın. Yapmayın böyle şeyler.

· Saç bakım ürünlerini saçların uçlarına daha yoğun olarak uygulayın.

· Saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızı kendi kendine kurumaya bırakmayı tercih edin. Makine kullanacaksanız da, önce saçınızı bir havluya sarıp bir süre bekleyin.

· Emiciliği yüksek bir saç kurutma havlusu edinin.

· Asla ama asla, saçlarınızı ıslakken fırçalamayın.

· Dolaşıklıkları çözerken aşağıdan (saçların ucundan) başlayın. Yukardan (saç kökünden) başlamayın. Haybeye uğraşmayın.

· Size uygun bir şampuan ve bakım ürünü seçmeniz önemlidir. Başka birisinin en iyi şampuanı sizin için uygun olmayabilir. Bunun için ürünlerin deneme boylarını kullanabilirsiniz.

· Saçlar ıslakken örüldüğünde dalgalar daha belirginleşir.

· Saçlarınızı boyamayın ve perma yaptırmayın. Böylece saçlarınız daha sağlıklı olur ve doğallık gibi güzel bir şey var mı? Yok.

· Ani ve kendinizi zorlayan diyetlerden kaçının. Saç kaybına neden olur.

· Sigara içmeyin. Böylece saçlarınız daha iyi kokar.

· Sigara içmeyin. Böylece saçlarınız dumandan sönükleşip donuklaşmaz.

· Sigara içmeyin. Böylece kanser olma riskini azaltırsınız. Kemoterapi saçlar için hiç iyi değildir, hatırlatayım.

· Sigara içenlerin yanında takılmayın. Çünkü, eh, yukarıdaki üç madde.

· Ortamdaki nem oranı düşükse saçlar su kaybına maruz kalır ve kurur. Kuru saç telleri daha fazla negatif elektrikle yüklenir ve tüm negatif yüklenmiş teller birbirini iterler. Sonuçta elektriklenme denen olay olur ve saç telleri havalanır. İnce saç telleri bariz derecede havalanabilir ve bu durum seyrek saçlı kimselerde daha sık görülür.

Elektriklenmeyi önlemenin en basit yolu saçın nemini kaybetmemesini sağlamaktır. Nemlendirici şampuan ve kremler kullanın. Isı ile şekil veren aletleri fazla kullanmayın. Fazla jöle kullanmayın. Jöle saçı ağırlaştırsa da, saç tellerini oldukça kurutur. Alkol içeren spray jöleler kullanmayın. Plastik fırçalar kullanamayın, negati yüklenmeyi arttırır. Ev içinde nemlendirici cihaz kullanın.

· 100 fırça darbesi hakikaten de önerilen bir uygulamadır. Gerek, saç derisinin ürettiği yağı tüm saça dağıtmak için, gerek saç köklerine masaj yaptığı için, gerekse saçları düzleştirip dolanmaları önlediği için. 20 ile başlayın ve sizin için ideal sayıyı bulduktan sonra onu sürdürün.

Saçlarınızı Sık Sık Yıkayın


Bazılarının alışkanlık haline getirdiği saçın sık aralıklarla yıkanması ve köklerinin tırnakla kazınması, deride egzama hastalığına yol açabiliyor.

Cildiye Uzmanı Alaaddin Atalık, çok sayıda kişinin yağdan kurtulmak için saçını sık aralıklarla yıkadığını söyledi. Bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden Atalık, ne kadar sık yıkanırsa yıkansın yağ bezlerinin saçı tekrar yağlandıracağını kaydetti.

Yağlanmayı kamçılar

Atalık, sık yıkamaya bağlı olarak yağlanmanın kamçılanacağını vurgulayarak, "Saçı sık aralıklarla yıkamak doğru değil. Yağdan arındırılması için saçın her gün yıkanması deride tahribata ve kaşınmaya yol açabilir" dedi.

Öte yandan, yıkama sırasında daha iyi temizlik amacıyla saç köklerinin tırnaklarla kazındığını dile getiren Atalık, bu şekildeki şiddetli tırnak uygulamasının deriyi tahriş edeceğini ve egzama gibi hastalıklara yol açabileceğini anlattı.

Kıl kökleri tahriş olur

Ayrıca, kıl köklerinin de tahriş olacağını ve kuruluğa bağlı olarak kaşınmanın artacağını belirten Atalık, "Saçın haftada 3 kez yıkanması gerekir. Saç derisinde sürekli görülen kaşınma nedeniyle bazı kişiler, saçın yağlandığını düşünerek yıkamaya yöneliyor. Bu düşünceden vazgeçilmeli" diye konuştu.

Saç Kırılmasını Önlemek için Gerekenler


SAÇ KIRILMASI

SAKIN YAPMA
Paket lastiği gibi üzeri kaplanmamış çıplak lastikleri toka niyetine kullandığında, saçlarına ne büyük bir eziyet ettiğini biliyor musun? Saç telleri rahatlıkla bu lastiğe dolanır; hem düğüm olur hem de çabucak kırılırlar.

>DOĞRU OLAN
Saçını toplamak için lastik bir toka kullanmak istiyorsun, saçının sağlığı için üzeri kumaş ya da iplik dokuma olanları tercih etmelisin. Üstelik çeşitli renklerini bir arada kullanarak hoş şekiller yaratabilirsin.
__________________

SAKIN YAPMA
Saçını kuruturken, fönü çeşitli yerlerden gelişi güzel tutmamalısın. Bu uygulama saçın parlaklığını alır.

DOĞRU OLAN
Daha fazla parlaklık için saç kurutma esnasında yapman gereken, fön makinesini köklerden uçlara doğru tutarak kurutmak

__________________

SAKIN YAPMA
Saçını asla sırılsıklamken taramaya kalkma. Saç ıslak olduğunda üç kat daha zayıftır ve kırılmaya müsaittir.

DOĞRU OLAN
Banyodan çıktıktan sonra bir süre havluyla bekle. Nemi alınmış saç, taranmaya en uygun saçtır. Bu arada kullanacağın tarağın da geniş dişli olmasına dikkat et.

Yazın Saç Bakımı


Güneş ışınlarından yansıyan UV ışınları, ağır iklim koşulları, hava kirliliği ve eksoz gazları, fön, bakım malzemeleri gibi birçok faktör saçlara zarar veriyor.

Çevresel etkiler sebeiyle zamanla saç telleri kuruyor ve mat bir görünüm kazanıyor. Özellikle saçta bulunan nemin kaybolması, elastikiyetini ve parlaklığını yitirmesine yol açıyor. Bu da doğal olarak kırılmaların birinci faktörleri arasında bulunuyor.

Yazın saçınızın düşmanları
Yaz aylarında saçlarınızın en büyük düşmanları; güneş ışınları ile deniz ve havuz suları... Bütün bu zararlı etkenler saçlarınızın kurumasına, renklerinin açılmasına ve uçlarının kırılmasına neden oluyorlar. Dolayısıyla saç uzmanları deniz ve havuza girerken bone kullanımını öneriyorlar. Böylelikle saçlarınız deniz suyunun tuzundan ya da havuzun klorundan etkilenmiyor, saç renginiz düzensiz bir biçimde açılmıyor. Yaz mevsiminde özellikle boyalı saçlara sahipseniz bone kullanımını ihmal etmemelisiniz. Zira boyalı saçlar, havuz suyuyla temas ettikleri nde ortaya hiç de iç açıcı görüntüler çıkmıyor. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan UV filtreli, koruyucu özellikli şampuanlar ve bakım ürünleri de saçların doğal yapısını korumada etkili oluyorlar.

Canlı saçlara sahip olmak için..
Güneş ışınlarından yansıyan UV ışınları, ağır iklim koşulları, hava kirliliği ve eksoz gazları, fön, bakım malzemeleri gibi birçok faktör saçlara zarar veriyor. Zamanla saç telleri kuruyor ve mat bir görünüm kazanıyor. Özellikle saçta bulunan nemin kaybolması, elastikiyetini ve parlaklığını yitirmesine yol açıyor. Bu da doğal olarak kırılmaların birinci faktörleri arasında bulunuyor. Saçta bulunan nem, soluduğunuz havadaki nem oranına göre farklı oluyor. Saçlarınızda, yeni yıkadıktan sonra daha ıslakken sahip olduğu nem, yüzde 31 oranlarındayken, sağlıklı ve ıslak olmayan saçtaki nem oranı yüzde 15 civarlarında oluyor.

İçilen su saça nem kazandırır mı?
Çok fazla su içerek saça nem kazandıramazsınız. Çünkü saç tıpkı tırnak gibi cansızdır ve kökten uzuyor. Çoğalan yeni hücreler, önceden oluşmuş olan hücrelerin yukarı doğru hareket etmesine neden oluyor. Hücreler yukarı doğru hareket ettikçe sertleşiyor ve ölüyor. Siz de bu olayı saçınızın uzaması olarak algılıyorsunuz. Saç, havada kurumaya bırakıldığı zaman, kademeli olarak düşük nem oranına adapte oluyor. Ilk aşamada, saç telleri arasındaki fazla su kuruyor. Saç telleri arasındaki su buharlaştıktan sonra, saç kökleri, doğal kuruluklarına ulaşana kadar yavaş yavaş nem kaybediyor.

Fön makinesi saçın nem dengesini nasıl etkiliyor?
Saçı, saç kurutma makinesiyle kuruttuğunuz zaman, ilk olarak saç telleri arasındaki fazla su buharlaşıyor. Bu aşamada, saçın ısısı düşük bir seviyede oluyor. Saç telleri arasındaki fazla su tamamen buharlaştıktan sonra, saç ısınmaya başlıyor. Bu sırada, saç kökleri de kurutma makinesinden gelen kuru ve sıcak havaya adapte olabilmek için, gereğinden fazla nem kaybediyor. Siz saç kurutma makinesini kapattığınızda, saçınız daha yüksek bir nem oranıyla karşılaşıyor. Saç kökü sadece ıslaktan kuruya geçme süreci içinde nem kazanabiliyor. Yani, nemli bir ortamdan ihtiyacı olan nemi alamıyor. Bu da doğal olarak saçların daha kolay kurumalarını sağlıyor. Sonuç olarak saçınızı sıradan bir saç kurutma makinesiyle kurutursanız, saçınız doğal nemini kaybediyor. Saçınız aşırı kuruduğunda, elastikiyeti ve parlaklığı gidiyor. Böylelikle saçlarınızı şekillendirmede zorluk çekecek cansız bir görünüm elde edeceksiniz. Saçı yıpratmayan sensörü olan özel bir saç kurutma makinesi kullanmanız önerilebilir.

Sensör nasıl çalışıyor?
Böyle bir sistemde, saç kurutma makinesindeki sensör saçın sıcaklığını sürekli olarak takip ediyor. Saçınız kurumaya başladığı anda, sensör saçta bir sıcaklık değişikliği kaydediyor ve üflenen havanın sıcaklığını kademeli olarak azaltıyor. Üflenen hava soğudukça, saçtan daha az nem buharlaşıyor ve saçın aşırı kuruma riski ortadan kaldiriyor. Tam tersine saçınız kademeli olarak nem kaybedeceği için, optimum ve doğal nem oranını koruyor.

Saçlarınızın Yaz Bakımını ihmal Etmeyin


Yaz tatili... Kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Ama her ne kadar cildimiz ve ruhumuz için dinlendirici olsa da vücudumuzun bir bölümü için yoğun bir stres nedeni; saçlarımız ve saç derisi güneş ışığı, kum ve rüzgar dışında tuzlu ve klorlu sudan olumsuz etkileniyor. Saç rengini yitiriyor, yapısı bozuluyor.
Doğru şampuanlar ve kürler saç derisinde oluşan kepek tabakasını yeniden düzeltiyor. Sonuçta, saç parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşuyor. Değişik iklim koşullanndan en çok boyanmış saçlar etkileniyor. Bu yüzden boyalı, röfleli ve meçli saçları tatil sırasında özel ürünlerle korumak gerekiyor.

Üçü bir arada: Nem, UV koruma ve bakım

Yaz mevsiminde saçlar elastikiyetini kaybetmemek için her zamankinden daha fazla neme gereksinim duyuyor. Dolayısıyla vücudun nem ihyitacını karşılamalısınız ve günde en az 2.5 litre sıvı almalısınız. Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı su, meyve çayları ya da sebze ve meyve sularıyla gidermeniz mümkün. Gün içinde içtiğiniz çaylar ya da kahveyi bu gurubun içine dahil etmek zor çünkü onlar vücuda gerekli nemi vermenin aksine vücudun depolamış olduğu nemi em iyorlar.

Eğer gün içinde fazlaca kahve tüketiyorsanız içtiğiniz her fincan kahvenin ardından vücudunuzdaki nem dengesini ayarlamak için bir bardak su içmelisiniz.

Sıcaklığın yüksek olduğu yaz günlerinde saçlarınızı fönle kurutmak yerine doğal ortamda kurutmayı tercih etmelisiniz. Eğer içiniz yine de rahat etmiyorsa o zaman fon makinesinin en alt seviyesinde saçlarınızın nemini alabilirsiniz. Saçlarınızdaki nemsizliği saçlarınızın sürekli olarak düğümlenmesinden ve taranmasının giderek zorlaşmasından anlayabilirsiniz.

Eğer cildiniz kuru ise saçlarınızın da cildinize paralel olarak kuru olması çok normaldir. Özel bakımlar ve koruma saç tellerini yeniden yapılandırmanıza ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olacaktır.

Saç tipinizi biliyor musunuz?

Kadınların sadece yüzde 50''sinin hangi saç tipine sahip olduğunu bilmesi aslında üzücü. Çünkü sahip olduğu saç tipi doğru bakım için de ipuçları veriyor. Şimdi aşağıdaki tiplerden hangisinin siz olduğunuza karar verin.

A tipi: Karışık duygular

Bunu siz de biliyorsunuzdur? Saç dipleri yağlı olmasına rağmen uçları inanılmaz bir şekilde kurudur. Kadınların aşağı yukarı yüzde 25''i bu durumdan şikayetçidir aslında. Karma saç tipiyle başa çıkabilmek için kullanılan bakım ürünlerinin önemi bu durumda bir kez daha ortaya çıkıyor. Dipteki yağı dengeleyici ve uçlardaki kuruluğu giderecek özel ürünler kullanmak gerekiyor.

B tipi: Kafada saçtan geçilmiyor

Size, "hayatta başarılar" demekten başka çaremiz yok. Aslında homurdanmanın bir anlamı yok çünkü şu anda kafanızda taşıdığınız yoğun saç kütlesi yazın trendi; doğal bukleler ya da dalgalı saçlar. Dalgaların doğal ve sağlıklı bir formda görünmesi için özel bakım ürünleri kullanmalısınız.

C tipi: Stresli hayat

Haydi itiraf edin; araştırmacı bir ruha sahipsiniz ve yeni renkler denemekten hoşlanıyorsunuz. Böylesi bir stres altında saçlar sizden öcünü almakta gecikmez; uçları çatallaşır ve kurur. Bu durumda ihtiyacınız olan tek şey nem ve yumuşaklıktır. Bunun için de zarar görmüş saç diplerine dek inen ve saçları yeniden yapılandıran saç ürünlerinden yardım almalısınız.

D tipi: Az olan daha fazla şey ister

Yalnız değilsiniz. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 58''i ince ve hassas saç tellerine sahip. Sizin burada ihtiyacınız olan tek şey iyi bir kesimden başka bir şey değil. Doğru saç ürünleri, örneğin köpük, ve saça volüm kazandıran bakım ürünleri sizin saç tipiniz için ideal. Bu ürünler saç diplerine kadar işliyor, saçı güçlendiriyor ve daha yoğun görünmesini sağlıyor.

Saçsal olaylar

• Bir saç teli bir ay içinde aşağı yukarı 12 cm. uzuyor. Eğer uzun saçlara sahip olmak istiyorsanız en az üç yıl sabretmeniz gerekiyor.

• Günde ortalama 50-160 saç telini fırçada bırakıyorsanız paniğe kapılmayın. Bu kesinlikle normal bir olay.

• Ciddi bir saç dökülmesi, saçın üçte birinin dökülmesiyle ortaya çıkar.

• Saçlar düzenli bir tempoda uzamaz. Üç yılın sonunda üç aylık bir "dinlenme dönemi"ne girerler. Ama bu süreç tüm saç tellerinin aynı sürece gireceğini göstermez. Bu rakam her 10 saç telinden biri için geçerli.

• Saçlarınızın düz, dalgalı ya da kıvırcık olmasını saç derisindeki foliküllerin formu belirler. Peliküller yuvarlak ise saç düz uzar. Oval ise saçlarınız dalgalı, dümdüz ise saç telleri köklerden kıvırcık olarak çıkar.

• Sağlıklı bir erişkinin kafasındaki saç teli 60 bin-140 bin adet arasında değişim gösterir.
Ortalama olarak bir saç teli günde 0,4 mm. uzar.

• Bir saç telinin taşıyabileceği ortalama ağırlık bakır telle aynıdır; 100-300 gr

Saç Bakım Sanatı






Saç Bakım Sanatı - Saç Bakımı

Yumuşak ve yuvarlak hatlar ile net çizgilerin mükemmel kombinasyonu ve bu renklerin yarattığı lüks hissi ile hayat bulan avant-garde bir "Güzellik Salonu": Hair Design by Ata!
Kérastase Paris ve Harvey Nichols işbirliği ile yaratılan Hair Design by Ata sizler için adeta bir kişisel bakım tapınağına dönüştürüldü. Saç bakımı servisi için tasarlanmış özel bir alanda, Kérastase’ın saç bakım alanındaki uzmanlığı deneyimleme şansı sağlayan, tamamıyla dış dünya ile bağlantının kesildiği, rahatlama ve saçlardan başlayarak tüm vücuda yayılan eşsiz bir bakım ritüelini keşfedeceksiniz. Kérastase Saç Bakım Enstitüsü’nde saçların ihtiyacına özel saç bakım ritüelleri uygulanıyor. Birbirini izleyen aşamalardan oluşan bu ritüellerde saç derisinden başlanarak saç uçlarına kadar tüm noktaların ihtiyacını karşılayan üstün teknolojili Kérastase ürünleri profesyonel ellerde nazik bir masaj eşliğinde sunuluyor.

Kérastase Markası 1964 yılında yaratıldığından beri profesyonel saç bakım servisi konseptini bir alışkanlık ve kişisel bakım anlayışının vazgeçilmez bir parçası haline getirmeyi hedefliyor. Teknolojinin sınırlarını zorlayarak yaratılan, farklı saç ve saç derisi ihtiyaçlarına yönelik zengin ürün gamı ile Kérastase’ın saç bakım keyfini Hair Design by Ata’da keşfedin.

Hair Design by Ata'ya ünlü tasarımcıların imzası

Dünyaca ünlü mimar Guido Matta tarafından tasarlanan üniteler maksimum görsellik hedeflenerek tasarlandı. Harvey Nichols Kanyon içerisinde yer alan bu yeni kuaför salonunda, yalın ve minimal yapıda şekillendirilmiş cam, ahşap ve metal gibi farklı malzemelerin modern çizgideki uyumlu bileşimi, noktasal ve ölçülü ışık kullanımları ile desteklenerek teatral bir hava yaratıldı. Guido Matta tarafından tasarlanan ünitelerin uygulaması Türkiye’de Aralık Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.

Salonun içerisinde yer alan tarama koltukları ve Kérastase Saç Bakım Enstitüsü içerisinde yer alan Saç Bakım Koltuğu Didier Gomez tasarımı. Ayrıca, saç yıkama alanında yer alan yıkama koltukları Philip Starck tasarımı. Ünlü tasarımcılar tarafından tasarlanan farklı malzemelerin hoş bir uyumu yakalanmış Hair Design by Ata’da.